Kvitnes: Kvitnes gård. Foto: Jens Andre M. Birkeland

Takhøyden hos Arbeidstilsynet er lavere enn på Kvitnes

For et år siden åpnet restauranten Kvitnes gård på Hadsel innland der gjestene spiser seg gjennom en sesongpreget meny på 23 retter, kun basert på lokale råvarer. Kjøkkensjef og drivkraft er sigerfjordingen Halvar Ellingsen, tidenes yngste norgesmester i kokkekunst, og landslagskokk. På kort tid fikk spisestedet, som er både utenom allfarvei og utenom det vanlige, stor oppmerksomhet. Nasjonale medier har valfartet hit, og det har også gjestene gjort.

Tilsvarende enestående og kreative smaksopplevelser i et historisk miljø, der det drives levende, økologisk landbruksproduksjon, er knapt mulig å finne i landet. Eieren Helge Mørck har kostet på og rehabilitert det gamle hovedbygget på den tradisjonsrike storgården med stor økonomisk innsats og stor omtanke.

Etter ett års drift med midlertidig tillatelse har Kvitnes gård fått tilbakemelding fra Arbeidstilsynet om at det ikke vil godkjenne bygget som serverings- og overnattingssted. Forklaringene er inneklima og ventilasjon på arbeidsplassen, og for stor avstand til toalett for de ansatte. Dessuten viser man til at takhøyden er for lav. Fra kravet på 240 centimeter til dagens 220 centimeter under taket i første etasje skiller 20 centimeter.

Mens eieren er i ferd med å innfri de andre kravene, er takhøyden ikke praktisk mulig å endre i et bygg fra 1800-tallet, blant annet fordi det vil gå på tvers av vernemyndighetenes krav.

Det er ikke ofte man finner saker som roper så høyt på dispensasjon som de 220 centimetrene mellom golv og tak i restauranten på Innlandet.

Ingen skal gå på akkord med arbeidstakernes kår. Arbeidsmiljøloven har uvurderlig betydning for ansatte i privat og offentlig sektor over hele landet. Arbeidstilsynet har en viktig oppgave i å ivareta kravene Arbeidsmiljøloven stiller til både helse, miljø og sikkerhet. Det kan vi med god grunn verdsette. Samtidig må regelverk og utøvelsen av kravene i regelverket bygge på sunn fornuft. Det skulle være veldig enkelt, men kan åpenbart være håpløst vanskelig også.

Publikumsrettet virksomhet i verneverdige bygg, finner vi flere steder i Norge, ikke minst i form av serverings- og overnattingssteder, eller museer. I et land av krevende levekår, karrig utkomme og laftehus, er det vanskelig å se for seg at Kvitnes gård er det første tilfellet der kravet til takhøyde har vært diskutert. Hvis fornøyde ansatte skal stå i fare for å miste jobben på grunn av takhøyden, er det ikke bare Kvitnes gård som har et problem, men Arbeidstilsynet. Kanskje noe bør skje med takhøyden her også.