Foto: Tor Johannes Jensen

Takk, Kurt

Av: Siv Dagny Aasvik

Når Kurt går av 20. juli som ordfører og gir stafettpinnen videre til Aina, så har Kurt bidratt til lokaldemokratiet i 21 år, 4 av disse har han også vært fylkestingsrepresentant. Det er en betydelig politisk innsats Kurt har lagt bak seg, for kysten, for næringsliv, innbyggere og lokalsamfunn.

Det mest fremtredende kjennetegnet med Kurt er hans store empati. Han føler virkelig på det når noen har det vondt. Han er den som ringer, når andre kanskje ikke tør, for å spørre hvordan det går. Han tør å vise at livet ikke alltid har bare skinnende dager, og kan bli rørt, når han vil si noe som kommer fra hjertet.

Kurt har aktivt bidratt til løfte fram flere unge damer, fra ulike parti. Ved å heie og støtte på ulike vis. Selv om Kurt har en ørliten tendens til å blande navn, så er det ikke verre enn at han vet hvem han snakker om og vi forstår hva han mener. Noe som gir mye humring for hos oss rundt.

Han er ikke kjent for å gi opp. En av de største utfordringene for Kurt da vi startet sammen som ordfører og varaordfører i 2015, var banninga. For Kurt har en egen vri også på det. Ikke så grovt, men mer at godordene kommer hyppig. Det henger enda igjen engelsk sjømanns-sjargong, spesielt når han blir litt oppglødd og er i godt lag. Til slutt måtte vi øve sammen på å slutte å banne. Det var vanskelig. Men Kurt klarte å redusere det freske språket ørlite grann.

Kurt stortrives når han får samle folk rundt gode måltid. Kjærligheten er stor til gode fiskemåltid, med god drikke til, som bør være laget på potet eller druer. Hans lune vesen og inkluderende væremåte, gjør at folk slapper av og hygger seg, uansett hvilken dag de har hatt. Flere av oss her lokalt og på fylket har mer enn en gang blitt dratt med på middag. Ja, noen ganger blir det til og med så hyggelig at folk frir til hverandre. Uansett hvor travelt det var på lange fylkestingsdager, var han den som var primus motor for det sosiale. Alle skulle ivaretas, uansett hvor lange møtene var og hvor sent det ble.

Kurt er pålitelig. Sier du noe til han i fortrolighet, så vet du at det blir der. Lover han å gjøre noe, så holder han det han har lovet. Han er god på forhandlinger, ganske knalltøff på det han tror på, men også ydmyk i forhold til hva som er realistisk å oppnå. En historie er da han skrev ned en fempunktsplan for forhandlinger på en serviett ene dagen, neste dag hadde han klart å få enighet med alle gruppelederne om samtlige punkter.

Ærligheten er noe av det vi setter mest pris på med Kurt. Han sier ikke noe bare for å si det, du vet hvor du har han. I en rekke politiske saker har han vært den som har turt å si fra når ting har vært dårlig utredet eller han har ment at vedtak går ut over velferdstjenestene som folk mottar. Kurt er rettferdig og opptatt av verdighet. Både i verdisyn, men også i den måten han forsøker å tilnærme seg mennesker og problemstillinger på. Hans ansvarsfølelse er stor, og Kurt har mange ganger sittet i de sene nattetimer for å finne løsninger, enten på budsjett eller ei politisk floke.

Kurt har hatt mange verv, han har både vært leder av teknisk hovedutvalg i flere perioder, ledet TV-aksjonen, representert Hadsel i Møysalen Nasjonalparkstyre. Som leder av Hadsel Eiendom over mange år, har han bidratt til arbeidsmetoder som gjør at kommunens bygningsmasse har blitt tatt vare på, på en langt bedre måte enn tidligere. I fylkestinget ble han etter ikke lang tid leder av Senterpartiets gruppe, og han har også vært styremedlem i fylkeslaget. I tillegg til en rekke offentlige verv, har han vært styremedlem i en rekke private bedrifter.

Sist fredag ledet Kurt et kommunestyremøte med mange store og komplekse saker, han viet kommunedirektøren og fruen, og klarte på en meget verdig måte å gi stafettpinnen videre til Aina. Til tross for at årsaken til at Kurt må gå av, gir et trist og tungt bakteppe. Likevel bruker han energi på å ringe meg på kjøreturen hjem om kvelden, for å fortelle hvor godt han synes om datteren min som hadde ordet i kommunestyret. Det er Kurt, akkurat som han er.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette var både en vanskelig og lett takk å skrive. Gode politiske venner av Kurt lokalt og på fylket har hjulpet til med innspill. Vi har alle så mye på hjertet til deg Kurt. Fremfor alt er du jo en familiemann som er glad i å nyte livet sammen med de du er glad i. Du prater varmt om alle dine, ler godt av historier om ungene med litt blankere blikk, også er du spesielt stolt av dine barnebarn. Vi unner deg Kurt å nyte tilværelsen nå sammen med dine kjære. Takk for din innsats for lokaldemokratiet og for at du er vår venn.

På denne fine junikvelden, kommer Hans Børlis dikt Junikveld lett til hodet.

«Vi sitter i slørblå junikveld. Og svaler oss ute på trammen. Og alt vi ser på har dobbelt liv. Fordi vi sanser det sammen. Å, flytt deg nærmere inntil meg her på kjøkkentrammen! Den er så svinnende kort den stund vi mennesker er sammen.»