Krevende: Det er krevende tider for lokalt næringsliv – også i Vesterålen. Foto: Tor Johannes Jensen

Tid for lokal handling

Situasjonen vi som samfunn nå står i er uvirkelig. Vi er bedt av nasjonale myndigheter om å holde oss heime, eller borte fra andre mennesker, på grunn av koronaviruset. Samfunnet, slik vi kjenner det, er satt på pause.

Koronakrisen er mer enn et helseproblem. Det lokale næringslivet kjenner ekstra på dette. Det er langt fra trangt på matbutikkene. Vi kan ikke dra til frisøren eller fysioterapeuten. Rørleggeren og elektrikeren skal helst ikke sette føttene innafor ytterdøra vår. Utfordringene er ikke mindre for kaféene og restaurantene, eller for alle som har kultur eller idrett som livsgrunnlag. Ei heller for reiselivet, eller alle kontorene som har stengt dørene for publikum.

Nå, mer enn noen gang, er det tid for å handle lokalt. Netthandelen har eksplodert de seneste årene, og ikke bare for klær og elektronikk. Det gjelder også alt fra møbler og interiør, til tobakksvarer, brus og godteri. Dette er også en av hovedårsakene til at vårt lokale næringsliv allerede før koronaviruset brøt ut drev marginalt. Husk at lokalt næringsliv også har nettbutikk, eller tilbyr seg å kjøre varer heim til deg.

Prøven vi som samfunn nå settes på har et alvor og et omfang som gjør at framtidige generasjoner vil kunne lese om det i historiebøker. Vi kan fortsatt påvirke hva som skal skrives. Helsemessig kan vi følge rådene fra myndighetene, bremse spredningen av viruset og dermed redde liv. Vi kan også utgjøre en forskjell i eget nærområde, ved å være bevisst på hvor vi legger pengene våre.

Ingenting varer evig. Heller ikke trusselen koronaviruset utgjør. Vi skal tilbake til normalen. Nå må vi sørge for at vi fortsatt har jobber å gå til, at vi fortsatt har tilgang på alt vi trenger her, og at vi fortsatt har et næringsliv som uten å tenke seg om sier ja når koret, korpset eller idrettslaget trenger en hjelpende hånd.

Å drive bedrift på små steder er i utgangspunktet vanskelig. Utfordringa som næringslivet har fått i fanget nå er nådeløs. La oss sammen sørge for at hjulene fortsetter å gå rundt.