Lys: Oppe ved den nedbrente hytta var det mandag tent fem lys. Foto: Jens André M. Birkeland

Tragedien og innsatsen

Hyttebrannen i Kobbedalen i Andøy natt til lørdag tok fem menneskeliv. Tragedien har rammet både familier og lokalsamfunn, og framfor noe går tankene til gjenlevende og alle som nå er i sorg.

Samtidig har ulykken demonstrert noe av det norske samfunnet på sitt beste: sterkt samhold, raushet og vilje til å hjelpe – både hos privatpersoner, etatene som har vært på jobb, og kriseteam. Det har også vært samarbeid mellom etater på tvers av kommunegrenser. Vi er ikke flere enn at katastrofen berører oss alle. Varmen og støtten til gjenlevende, familie, klassekamerater – og innsatsstyrkenes profesjonalitet og engasjement er stor. Det så vi etter skredet i Gjerdrum, og det ser vi igjen her.

Vi er ikke flere enn at katastrofen berører oss alle.

Livet er skjørt. Vi er alle sårbare i situasjoner der mobildekninga er dårlig, og der nødetatene har lang vei eller vanskelig kommer til. Utenfor allfarvei er risikoen større dersom ulykken er ute. Vi veit ikke hvordan innsatstid og tilgjengelighet påvirket utfallet av denne tragedien, men det er ikke til å komme fra at når man er langt fra sentrum, er responstida lang både for brannvesen og ambulanse. Noen lever med det når de er på hytta eller på ferie, og andre lever med det hver dag, også i vårt distrikt.

Derfor er samholdet rundt lokalsykehuset og kampen for ambulanseberedskap viktig. Responstid og tilgjengelighet angår mange mennesker og har stor betydning. Derfor er det alvor når teleoperatørene får henvendelser om mobilmaster, og når ambulansestasjonene tas opp til debatt. Telefondekning kan være avgjørende for både hytteeiere, folk i reindriftsnæringa og fiskere. Det er også nærheten til nødetatene.

Selv om det er grenser for hvor langt samfunnet kan strekke seg for å desentralisere ambulansestasjoner og brannkorps, kan vi heller ikke forlange at alle skal klumpe seg i befolkningssentra hele tida. Landet vårt er spredtbygd og grisgrendt. Det må beredskapen ta hensyn til.

Så må man håpe at brannårsaken i Kobbedalen blir avdekket, og at det kan ligge lærdom i den som vil kunne gjøre det tryggere å leve – også utenfor allfarvei.