Truende gnister fra Iran

Fra Quasem Soleimanis begravelse. Bildet er lisensiert med Creative Commons 4.0 via Wikimedia Commons. Foto: Farsnews.com

Verden har tidvis holdt pusten etter at USA drepte den høytstående iranske generalen Qasem Soleimani i et droneangrep på den internasjonale flyplassen i Bagdad 3. januar. Han var ansvarlig for iransk etterretning og hemmelige militære operasjoner utenfor landets egne grenser.

Landet reagerte med rasende trusler om hevn. Både fra USAs rival Russland og allierte land ble det uttrykt bekymring.

Midtøsten-konflikten har lange tråder ut i verden. Iran spiller en aggressiv rolle, og i kulissene bak rivaliseringen mellom sjia-islamske regimet og det sunni-islamske Saudi-Arabia, står globale stormakter. Det er blant annet mistanke om at Iran snart kan ha utviklet egne atomvåpen.

Iran svarte sist uke på USAs angrep med å sende raketter mot to baser med amerikanske og norske soldater. Ingen ble drept, og angrepet skal ha vært varslet på forhånd. Søndag ble enda en amerikansk base i Irak truffet av raketter.

De ti svenskene i det ukrainske flyet som ble skutt ned, kunne vel så gjerne vært norske.

Iran har også innrømmet og beklaget å ha «utilsiktet» skutt ned et ukrainsk passasjerfly utenfor Teheran sist uke. Blant de 176 menneskene som døde, var ti personer fra Sverige.

Også for dem som ikke frykter at gnistene herfra skal sette fyr på en tredje verdenskrig, er det nok å være urolig for. De ti svenskene i det ukrainske flyet som ble skutt ned, kunne vel så gjerne vært norske.

Likevel synes Iran å ha valgt en relativt forsiktig vei etter drapet på Soleimani – i hvert fall i forhold til retorikken man har brukt. Etter tragedien med det ukrainske flyet, er det vanskelig å se for seg opptrapping fra iransk side.

Soleimani bisto i sin tid USA i kampen mot IS, men ble altså nå sett som en fiende. For USA må det være paradoksalt å se hvor mange ganger man har støttet væpnede grupper man siden har fått til fiender i Midtøsten. Samtidig er det ingen garanti for stabilitet dersom man trekker seg ut. Midtøsten har mange aktører som vil fylle et eventuelt maktvakuum. Og det er så mange sammenfiltrede tråder i regionen at heller ikke Norge vil være uberørt av begivenhetene framover.