Drar lasset: Karlise Ridderseth, Gabriel Alsos Lillejord og Elena Kristin Blix har samlet inn masse penger til Rock Mot Rus, som arrangeres for 40. gang palmehelga. Foto: Svein Spjelkavik

Ungdommen viser vei

I 1983 ble Rock Mot Rus arrangert for første gang på Andenes. Palmehelga arrangeres den rusfrie rockfestivalen for 40. gang. Det skjer etter noen blytunge år for hele kultur-Norge.

Heldigvis har ikke pandemien tatt knekken på Rock Mot Rus. Da koronaviruset herjet som verst og samfunnet var nedstengt, fant arrangørene av landets eldste ungdomsfestival alternative måter å holde hjulene i gang på.

I 2020 ble det arrangert digital festival. I 2021 ble festivalen flyttet til sommeren, og arrangert utendørs.

Gjennom fire tiår har ungdom arrangert sin egen festival. De har fått en uformell utdannelse i organisasjon, ledelse, musikk og kultur. For flere har dette vært starten på en yrkeskarriere i bransjen.

Dette hadde ikke vært mulig uten festivalsjef Kristin Krey. Eller primus motor Svein Spjelkavik. Ei heller bookingansvarlig Renate Ingvartsen. Eller Willy Oftedal og Morten Rydland Høyning, som gikk ut av tiden så altfor tidlig.

Men først og fremst handler det om kulturen, samholdet, og fellesskapet. Om overføringa av kunnskap, som gjør at det ikke blir bom stopp om noen gir seg eller forlater. Det er alltid noen som er beredt til, og i stand til, å ta over.

Når Rock Mot Rus arrangeres for 40. gang, er det mange som er med for første gang. For å rigge, og for å rydde. For å være vakt, for å selge billetter og for å betjene kiosken. Det er flust av roller, i hjulet som går rundt og rundt.

Ungdommen arrangerer ikke bare festival. De bidrar også sterkt til å finansiere den. Elena Kristin Blix (15), Karlise Ridderseth (15) og Gabriel Alsos Lillejord (14) har nylig avsluttet annonsesalget til årets utgave av Rock Mot Rus-avisa. Hele 238.700 kroner har de fått inn.

Det er ungdommens innsats som gjør at noen av landets største artister hvert år inntar idrettshallen på Andenes. Det er alle timene som legges ned som gjør at Rock Mot Rus gir morgendagens stjerner ei scene i rockemønstringa. Bare spør gutta i Madrugada og Tungtvann.

Når dørene til neste festival åpnes om noen uker, og nye minner skal skapes, er det tre år siden sist Rock Mot Rus ble arrangert i vanlig drakt. Ungdommen trenger all støtte de kan få, slik at restarten blir så vellykket som mulig. Det fortjener de.