Bjørn Dæhlie: Bjørn Dæhlie Foto: Wikimedia Commons

Velkommen, Bjørn!

Mandag ble det kjent at skilegenden Bjørn Dæhlie har kjøpt hus i Bø og akter å melde flytting. Overfor Bladet Vesterålen legger han ikke skjul på at en viktig del av motivasjonen hans er at Bø kommune har satt ned formueskatten med 0,5 prosent. Når formuen er stor nok, gjør det betydelig forskjell.

Tidligere har forretningsmennene Einar A. Sissener, Kristian Adolfsen og Benn Eidissen kjøpt hus i Bø av samme årsak.

Dæhlie sier han ser for seg å bygge et drømmehus i havgapet, og dyrke interessen for å være ute i naturen med jakt og fiske. Det vil han få rikelige muligheter til i vakre Bø, og han vil sikkert bli ønsket varmt velkommen.

Samtidig skaper rikfolks flytting enormt engasjement, fra dem som ser for seg rene papirflyttinger, til dem som er oppbrakt over at noen vil flytte på seg for å slippe å betale til fellesskapet.

De som kommer flyttende vil kunne oppdage at det finnes mange flere grunner enn de skattemessige til å bo her.

Det er ulike synspunkt på formueskatt, og noen gjør som Dæhlie og understreker at de gjerne betaler skatt, men at de opplever formueskatten som urettferdig. Da har det altså åpnet seg en mulighet for å stemme med føttene og melde flytting til Bø.

For Bø kommune, eller «Bønaco», som enkelte har begynt å kalle den, er grepet et forsøk på å trekke til seg kapital som kan investeres og skape aktivitet, og etter hvert snu utviklingen i folketallet.

Det gjenstår å se om det blir noe drømmehus, investeringer og nye bedrifter, arbeidsplasser og positive bidrag til kommunebudsjettet.

Uansett er det neppe tvil om at hvert huskjøp fra en kjent person som mange har et forhold til, bidrar til selvfølelsen og setter Bø på kartet. De som kommer flyttende vil kunne oppdage at det finnes mange flere grunner enn de skattemessige til å bo her. Kanskje kan omverdenen også bli oppmerksom på at en kommune som Bø har enestående kvaliteter som matcher motorveier, daglige kulturopplevelser på store scener, og lettvint tilgang til ei langhelg på kontinentet. I så fall har man oppnådd noe viktig.

Bjørn Dæhlie skal i hvert fall være hjertelig velkommen – også om han så må dra til Sortland eller Hadsel for å få strukket ut i skisporene.