Viktig: Kvotemeldinga, som har fått krass kritikk fra fiskerne, vil forme framtidens flåtestruktur. Når en ny fiskeriminister nå utnevnes, er det tid for å vende oppmerksomheten tilbake til denne. Foto: Fredrik Sørensen

Vend oppmerksomheten tilbake

Sist fredag kom nyheten om at Geir Inge Sivertsen (H) hadde bedt om å få gå av som fiskeriminister. Sivertsen kom til at saken om lønn og godtgjørelser var blitt en belastning for regjeringa og Høyre, noe han hadde helt rett i.

Statsminister Erna Solberg (H) har holdt kortene tett til brystet når det gjelder potensielle erstattere, og hun har ikke villet svare på når en ny fiskeriminister er på plass. Det er ikke utenkelig at det blir allerede i dag, fredag, når regjeringa samles i statsråd på Slottet.

Den seneste tida har en rekke politikere og aktører fra næringa tatt til orde for at den nye fiskeriministeren må komme fra nord. Det er enkelt å stille seg bak dette kravet. Den geografiske kabalen i regjeringa må gå opp, og det gjør den ikke om Nord-Norge blir avspist med én statsråd, i forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Ifølge NRK har regiondirektør i NHO Nordland, Daniel Bjarmann-Simonsen, seilt opp som en av favorittene til å bli Geir Inge Sivertsens etterfølger. Tidligere Sortland-ordfører Grete Ellingsen, stortingsrepresentant Margunn Ebbesen fra Brønnøy og tidligere Vågan-ordfører Eivind Holst nevnes også. Sture Pedersen og Jonni Solsvik fra Vesterålen kunne også gjort en god jobb i en slik rolle. Erna Solberg mangler med andre ord ikke nordnorske kandidater.

Viktigst av alt er derimot at den nye fiskeriministeren har god kjennskap til næringa, og at vedkommende raskt vender oppmerksomheten dit den hører heime. Mot utfordringene i næringa, og spesielt kvotemeldinga. Dette er den viktigste fiskeripolitiske saken for tiden, og det er ikke lenge til den skal voteres over i Stortinget. Næringskomitéen skal etter planen avgi sin innstilling før påske, og en ny statsråd må få tid til å sette seg skikkelig inn i saken, som er like omfattende og betent som den er viktig. At det påhviler en ny statsråd et tungt ansvar, er ingen overdrivelse.

Tiden er overmoden for å diskutere fiskeripolitikk igjen. Det vil ikke være en ulempe om den som får ansvaret for det har skoene godt plantet i Nord-Norge.