Slik ser det ut: Slik ser koronaviruset ut. Foto: Wikimedia Commons/Public Domain

Vi er på langt nær i mål

Det var nok ingen som kunne forestille seg hva 2020 skulle ende opp med å bringe oss av opplevelser og erfaringer. Siden mars har landet og verden nærmest vært i ei unntakstilstand.

En usynlig fiende har lusket rundt oss, og ført til sykdom, død og elendighet. I Vesterålen har vi tross alt sluppet billig unna. Ingen vesterålinger har måttet bøte med livet på grunn av koronaviruset, til tross for at både yngre og eldre er blitt smitta.

Men til tross for at koronaviruset ikke har tatt liv i Vesterålen, har det satt spor. Mange næringsdrivende har hatt et tøft år. Forbudet mot å samle mange mennesker har ført til at det har vært vanskelig å arrangere konserter, forestillinger og lignende.

Men vesterålingene lar seg ikke knekke, og kort tid etter at folk ble sendt heim fra skole og arbeidsplass i mars, dukket alternative aktiviteter opp. Folk kunne gå på digitale konserter, delta på digital quiz og mye annet. I reiselivsnæringa ble tilbudene tilpasset et i hovedsak norsk klientell, og sommeren ble for mange en suksess, tross fraværet av utenlandske gjester.

Men hele tida har koronaviruset vært der, og regjeringa har sett seg nødt til å stramme inn igjen ikke lenge etter ei oppmykning. Heldigvis har vi klart å unngå stengte skoler, men mange fritidsaktiviteter har vært fraværende. En sommer uten breddefotball er for mange en nærmest verdiløs sommer.

Ei stund før jul kom et vendepunkt. Ei vaksine var klar for masseproduksjon, og for bare noen få dager siden ble første vaksine satt i Norge. Over nyåret er det ventet at de første vaksinene blir satt i vår region.

Men som én svale ikke gjør noen sommer, gjør ikke én vaksine slutt på en pandemi. Det er fortsatt langt igjen før vi er tilbake til en normalsituasjon. Fortsatt er det viktig å følge smittevernreglene. Sprit og vask hender så ofte som mulig, unngå unødvendig nærkontakt og begrens antallet personer man omgås.

Vi er på oppløpssida nå, og da gjelder det å ikke gi seg. Kommunene er klare for å sette vaksinene, men det vil ta tid før et tilstrekkelig antall personer er vaksinert til at det vil beskytte hele befolkninga. Fram til den tid må alle fortsatt delta i dugnaden. Da kan vi få et godt nytt år.