Vi har et tilbud samfunnet trenger, men nå står vi i fare for å miste grunnlaget som sårt trengs for orkesterets overlevelse

Av: Trond Ståle Mathisen, Styreleder i LVO

Lofoten og Vesterålen Orkesterforening (LVO) har mottatt den urolige meldingen om at Musikklinja ved Sortland VGS står i fare for å miste førsteklassen til høsten. Orkesteret har i en årrekke samarbeidet tett med Musikklinja og alle dens fantastiske elever og lærere.

Dette betyr ikke at musikklinja legges ned med det første, men at de som har søkt i år skal flytte til Bodø eller Mosjøen for å få gå på en ordentlig musikklinje. Corona-tiden har påvirket kulturlivet hardt og det vil ikke hjelpe om vi nå skal måtte sende våre unge talenter ut av regionen når de er ferdige med ungdomsskolen.

LVO er et semi-profesjonelt symfoniorkester som består av unge og voksne amatører i et stort aldersspenn, samt profesjonelle musikere hovedsakelig bosatt i regionen. Konsertene arrangeres etter en turné-plan til alle de ni kommunene som samarbeider om orkesteret. Utviklingen de siste 10 årene har gjort det mulig å lage topp-profesjonelle produksjoner ved våre kulturarenaer.

LVO har vært og er et arnested for musikere både i det profesjonelle og det frivillige musikklivet. Det arrangeres jevnlig en juniorsamling der barn og unge fra alle kulturskolene og musikklinjene inviteres og får opplæring, noe som gjør LVO til en slags regional orkesterskole. Nærmere 40 av de som gjennom årene har «vokst opp» i orkesteret, er i dag profesjonelle musikere rundt i Norge og i utlandet. Ikke få av disse har vært solister på LVOs Unge talenter-konserter som arrangeres med jevne mellomrom, og nesten alle har gått på musikklinja på Sortland.

LVO mener at vi har et tilbud samfunnet trenger, men at vi nå står i fare for å miste grunnlaget som sårt trengs for orkesterets overlevelse!

Arve Tellefsen har gjestet orkesteret ved flere anledninger, og han har uttalt følgende:

«Men det som gledet meg spesielt under oppholdet, var å se en rekruttering som jeg tror du må lete lenge rundt i Norge for å finne maken til. Det var oppsiktsvekkende flott rekruttering av unge talentfulle musikere i dette orkestret. Det ser ut til at LVO har en trylleformel som gjør at de får så mange unge til å være med å skape musikk, og de kan være et forbilde for andre, lignende orkestre. Helt ærlig, jeg har aldri sett maken. Norsk musikkliv trenger LVO!» Og videre sier han: «Det er beundringsverdig at man får til å drive et symfoniorkester der ni kommuner samarbeider. Dette er noe en fylkeskommune bør sette ekstra stor pris på.»

Derfor er denne rekrutteringen livsnødvendig for LVO, og musikklinja er helt sentral i dette arbeidet.

LVO støtter også uttalelsen fra Sortland musikkforening som ser musikklinja «som en viktig brikke i den kulturelle infrastrukturen i hele Vesterålen».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og et argument som er svært viktig; kulturskoleelever som bor i ytterkommunene (Andøy, Bø, Hadsel, Lødingen, Øksnes og for øvrig hele Lofoten) som ønsker å fortsette med musikk, mister et tilbud som gjør at, som Anna Dishington sier: «Om ikke dette blir noe av, blir jeg å flytte bort». Musikklinja på Sortland er en smeltedigel for hele Lofoten og Vesterålens unge musikkmiljø, der våre musikktalenter samles i tre kreative og viktige år, før de skal ut i den store verden.

Med symfonisk hilsen