Nødvendig med påbud: Det er åpenbart at ikke alle takler frihet under ansvar. Det tilsier at det er nødvendig med strenge tiltak for å fortsatt ha kontroll på koronaviruset. Foto: Illustrasjon

Vi må skjerpe oss, og myndighetene må bli tydeligere

Andelen som er blitt smittet av koronaviruset i utlandet øker igjen. Om lag halvparten av de som har blitt bekreftet koronasmittet de siste to ukene, har vært i utlandet, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI) i en fersk ukesrapport.

Denne uka ble det også kjent at 24 personer er smittet i Moss, som til nå har sluppet billig unna. 16 av tilfellene skal ha oppstått i et lokalt selskap. FHI advarer mot flere slike utbrudd i tiden som kommer. Til NRK sier overlege Preben Aavitsland at det kan se ut som en del folk tror pandemien er over, eller ikke forstår helt at det fortsatt er viktig å holde avstand til hverandre.

Overlegen i FHI har utvilsomt et poeng. Det var på grensa til absurd å være vitne til det såkalte «flykappløpet» fredag i forrige uke. Ved midnatt, natt til lørdag, ble Spania rødmerket. Det skyldtes at landet hadde hatt flere enn 20 smittede per 100.000 innbyggere i løpet av de siste to ukene. Plutselig ble det livsviktig å komme seg heim. Ikke for å unngå smitte, men for å unngå karantene.

VG slo tidlig denne fredagskvelden til med overskrifter som «Følg karantenekappløpet» og «Kjemper mot klokken for å unngå karantene». Litt senere denne fredagskvelden fulgte Dagbladet opp med at «SAS-flyet har motvind». Mye kunne blitt sagt, framfor alt om perspektiv.

Reiserådet som åpnet grensa til Spania for nordmenn, var ikke en oppfordring om å reise. Likevel valgte svært mange å sette seg på flyet med en gang det ble åpnet for det. Hva har vi lært? Jo, at reiserådene fra myndighetene må være tydeligere. Enten ja, eller nei. Ikke om, at, hvis, eller dersom.

Etter at også deler av Sverige ble åpnet, eller «grønn», har vi sett det samme. Nordmenn står i endeløse køer utenfor Systembolaget hos söta bror. Ikke fordi våre myndigheter anbefaler det, eller mener det er en god idé. Men fordi de ikke blir nektet. Også det bør regjeringa ta med seg når korona-håndteringa evalueres, noe som forhåpentligvis skjer fortløpende. Når frihet under ansvar ikke fungerer i praksis, tar man grep. Noe den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell nok burde gjort for lenge siden.

FHI frykter at ei ny smittebølge er på vei til Norge. Andre europeiske land antyder at de allerede ser konturene av bølge nummer to. Koronautbruddet i Moss er et tydelig varsel om at epidemien ikke er over. At den har kostet mer enn 660.000 liv globalt, hittil, bør være en sterk nok advarsel om alvoret vi står midt i.

Derfor er det bekymringsverdig at meteren til Bent Høie er blitt til en halvmeter. Vi er jevnt over blitt litt sløvere. Det er kanskje ikke så rart, etter lang tid med lav smittespredning. Men nå må vi våkne igjen. Vi må skjerpe oss. Også i Vesterålen, hvor det onsdag ettermiddag ble bekreftet et nytt tilfelle av koronaviruset. Det er neppe det siste.