Offensiv: Ap-leder Jonas Gahr Støre sikter seg inn mot statsministerkontoret etter valget neste år. Foto: Arbeiderpartiet

Vinn eller forsvinn for Støre

I et intervju med NRK sier Ap-leder Jonas Gahr Støre at han nå satser alt på det kommende stortingsvalget. Flere har sagt at dette er hans siste sjanse til å bli statsminister – og etter to tap mot Erna Solberg og Siv Jensen er det vanskelig å være uenig.

Åtte strake år i opposisjon er både uvant og uakseptabelt for Arbeiderpartiet, ofte omtalt som ørnen i norsk politikk. Det har vært mye motvind, over lang tid. Men der ørnen ofte bruker motvinden til å løfte seg høyere opp og fram, har Arbeiderpartiet slitt med å få oppdrift, så vel som med å lande. Det har rett og slett vært vanskelig å bli å klok på hvilken retning Støre vil ta partiet i.

Nå sikter Støre seg inn mot en etterlengtet valgseier om knappe 14 måneder. Den kan han meget vel hente heim også. Men hvis han like før midnatt på valgdagen neste høst skal kunne vandre oppover paradegata Karl Johan i Oslo, med rødgrønt-flertall bak seg, må Støre peke ut ei retning for partiet – og få støtte hos velgerne for sitt prosjekt. Som politiker får du ikke en mer håndfast tilbakemelding enn den på valgdagen. Tilbakemeldingene Støre fikk i 2013, og deretter i 2017, var krystallklare.

En god skipper justerer kursen når det trengs. En offensiv Støre har flere ganger antydet at han vil gjøre nettopp det. Hittil har det derimot, i stor grad, blitt med ordene. Handlinga har latt vente på seg.

Arbeiderpartiet har slitt tungt i Nord-Norge de seneste årene. Det smerter Støre, ifølge ham selv. Etter kommune- og fylkestingsvalget i fjor, som endte med mageplask for partiet, gikk partilederen umiddelbart ut og slo fast at Arbeiderpartiet skal gjenerobre nord. Det ble nedsatt et eget nordområdeutvalg, som skal legge fram en rapport over sommeren. Samtidig pågår programarbeidet. Det blir spennende å se hvilken kurs som stakes ut her. Den blir helt avgjørende, både for Arbeiderpartiet og Støre. Å i større grad lytte til grasrota, i form av lokal- og fylkeslagene, samt fagbevegelsen, vil være et viktig steg i riktig retning. Han bør nok gjøre sitt for å spille nestlederen sin fra Nordland god, også. Det har han ikke gjort hittil.

Skulle Støre og Arbeiderpartiet tape valget i 2021, er det med stor sannsynlighet duket for ny leder og statsministerkandidat. Det har ikke skjedd tidligere at en Ap-leder har fått fornyet tillit etter tre tapte valg. Det er ingenting som tilsier at Støre er fredet, og får lov til å bli unntaket fra regelen.

Erna Solbergs regjeringsprosjekt er for tiden skjørt. Det bærer preg av slitasje. Et slikt bytte bør være barnemat. Spørsmålet er om det er ei ørn, eller en værhane, som skal på jakt. Det er det kun tiden som vil vise.