Ruben Henriksen på Myre har flere rubiner blant sine leketøy i garasjen.

Han elsker å mekke bil. Det går ikke an å være så opptatt av biler og tekniske finurligheter uten å ha et lidenskapelig forhold til det. Ruben er hekta på veteraner.

– Jeg har holdt på med biler siden jeg var en neve stor og kan ikke tenke meg noe annet, sier han. Hans hobby er tidkrevende og til tider altoppslukende. Men så lenge samboeren og ungene er like gale etter gamle biler, så hva er da problemet?

Det går i Chevrolet

Ruben Henriksen har en Chevrolet Impala fra 1964. Den har opprinnelig rullet rundt på vegene i Finnmark, men ble kjøpt av en ny eier på Sortland.

Han har også en Chevrolet Fleetmaster fra 1947. Et skip av dimensjoner på vegen. Den skal visstnok ha rullet mest på vegene i Hamarøy tidligere.

Den bilen han er mest opptatt av for øyeblikket, er Chevrolet Universal fra 1930. Den har syv seter og det skal visstnok bare være laget én slik i hele verden. Den står nå på Myre.

– Den sto i en garasje i Lødingen, der den har vært de siste 35 årene. Før den tid var den i Lødingen Vestbygd. Bilen gikk engang i rutetrafikk på Liland i Tjeldsundet. Dette var kanskje det første bestemmelsesstedet, og den gikk der enten som drosje eller liten buss.

Ruben så en liten annonse på Finn.no. Han kastet seg over telefonen og fikk vite at, neida, den var ikke solgt, så det var bare å komme...

Helt nedrigget

Det var ikke så veldig mye som minnet om bilens storhetstid, da den ble hentet i Lødingen. Den ble levert i smådeler og etter litt leiting på låver og uthus der bilen hadde vært tidligere, fant en både seter og mer som skulle være med.

– Jeg fikk tak i noen gamle arbeidstegninger og måtte tenke meg til hvordan det skulle gjøres. Det har så langt gått veldig bra, og jeg har fått til å lage kassen til kupeen. Det er god plass i denne når det bare er fire eller fem som skal sitte der inne, men når det blir syv, så er det trangt.

Det er nemlig et par klappseter som øker setekapasiteten fra fem til syv.

– Bilen kom originalt forlenget som syv-seter fra fabrikken i København, sier Ruben Henriksen.

Alle skjøter i karosseriet og ramma er naglet sammen, det var ikke snakk om noen sveising på den tiden.

På vegen til sommeren

Ruben har planer om å ha Universalen på vegen til sommeren.

Etter den innsamlingsrunden han hadde hos tidligere eiere, har han nå fått tak i både seter og skjermer som skal være med. Noe er nytt noe er gammelt.

Et møysommelig arbeid er det å gjenskape stoltheten til den flotte bilen. Den har vært med i billøp på isen og den har vært brukt til spesielle arrangementer.

– Under den kostmalte svarte lakken kom det fram en flott dyp rød farge. For å få denne fram, og det vil jeg ha, må jeg skrape den nye lakken bort med barberblad. Det er ikke umulig, det tar bare litt tid, sier den stolte veteraneieren.

Han har noen få andre biler også, en Granada fra 1983 som nettopp er blitt veteran. Han har en Granada stasjonsvogn fra 1975 og han har en gammel Fergusson traktor TEF-20.

– Traktoren starter og går den og den nyeste Granadaen bruker jeg som vanlig bil. Men han har også en arbeidsbil, som han bruker i jobben hos Murer K.G. Nilsen AS.

Les også bil og trafikk i Bladet Vesterålen onsdag 17. september.