Lørdag hadde NAF Vesterålen åpen glattkjøringsbane, med fritt fram for alle både til å prøve unnamanøvre og oppbremsing med egen bil, såvel som å kjenne følelsen av å kollidere – i lav fart, med NAFs testrom.

Vektsjokk

En som fikk teste NAFs spesielle kollisjonsvekter, var Live (10) fra Stokmarknes. Hun fikk seg en overraskelse da hun gikk på vekta som viste hvor mye hun i praksis vil veie ved en kollisjon i 80 kilometer i timen:

– Ja, den nærmer seg 900 kilo, konstaterte John Lian fra NAF Vesterålen.

Live, som ellers ikke veier mer enn 30 kilo når hun står normalt stille, fikk noe å tenke på.

– Det var mye, innrømmer hun.

– Det betyr at en bråstopp i slik fart kan gjøre store ødeleggelser, også inni kroppen, selv om man bruker sikkerhetsbelte. Det er bedre å kjøre av veien enn å få en frontkollisjon i slik fart. Tenk på det. Men ikke gå og slank dere, tilføyde John Lian med et smil til tilhørerne.

Hodestøtte

Både vesterålinger, lofotinger og harstadværinger bruker banen på Melbu, og blant dem som tok turen lørdag var Marius Vollen fra Lødingen, som fikk kjenne på en modell av et barnehode, med vekta det vil ha når det bråstopper i en kollisjon.

– Det var overraskende tungt, utbrøt han.

– Og ellers, påpekte John Lian: – Om dere skal huske én ting herfra, så er det at puta bak hodet ikke er nakkestøtte, men hodestøtte. Ta hensyn til det når dere regulerer høyden!