Så var den her, høstferien for skoleelevene i Vesterålen.

I den forbindelse har vi laget en konkurranse, som alle barn kan delta i.

Legg vekk skjermen. Ikke bry deg om dårlig vær. Ta i bruk naturen. Lag din egen konglefigur, og send bilde av den til oss. Da kan du også være med i kampen om en premie.

Litt om bartrær og kongler

De fleste bartrær har frø som vokser i kongler. Da har frøene et hardt, treaktig skjell rundt seg. Det forklar også hvorfor bartrær hører til gruppen nakenfrøete planter: frøene sitter nemlig «nakne» på kanten av et skjell. Når det er tørt vær, åpner kongleskjellene seg. Da kan frøene falle ut.

Her i Vesterålen har vi mest gran, furu og einer, som eksempler på bartrær.

Ulike kongler

Furukongler er runde og har kort skaft. De vokser opprette, gjerne tre stykker sammen. De er ofte tre til seks centimeter store. Konglene bruker to år på å bli modne. Først er de klargrønne, og deretter matt brune.

Frøkonglene til grana er ofte lange og smale. Før pollinering har den unge konglen en rød eller grønn farge. Den vokser seg større og begynner å henge . Når den er moden, er den brun og rundt ti til femten centimeter lang.

Det vi kaller einerbær, er ikke bær, men små kongler. Det er en kjøttfull kongle som kalles en bærkongle. Den er laget av tre skjell, som er vokst sammen. Konglene bruker to år på å bli modne. Fargen er først grønn, og så blå.

Lag din konglefigur!

Frøene i konglene er mat for fugler og dyr. Men konglene kan også brukes til artige kunstprosjekter. På bildene ser du noen eksempler på hva man kan lage.

Bruk fantasien din, og lag konglefigurer. Husk å ta et bilde og send det til [email protected], så er du med i konkurransen.

Kriterier

Figuren skal forestille noe levende, altså et dyr, et menneske, eller et fantasivesen.

Figuren skal bygges med minst én kongle. I tillegg kan du bruke andre ting fra naturen, som grein, mose, lav, blader, m.m. Det er også lov å ha noen mindre deler av det du har hjemme. Tenk for eksempel på ullgarn, perler, stoff, knapper, nøtter og nøtteskall.

Avhengig av hvilket materiale du velger, kan du bruke limpistol, tau, trelim, piperensere eller tynn ståltråd som feste.

Du kan også tegne ansikt med en tynn tusj, bruke maling, og glitter.

Høstferie-konkurranse!

Bruk din fantasi og lag en artig, tøff, kul eller merkelig konglefigur.

Figuren blir først og fremst vurdert etter kreativitet. I tillegg ser vi også på originalitet og gjennomføring.

Vinnere får æren av å få bildet i avisa, samt tegneblokk og fargeblyanter.

Slik blir du med:

Send bilde til [email protected]

Husk å skrive navn og alder i e-posten.

Siste frist for innlevering er søndag 16 oktober.