Kjøkkenselger: Mona Nilsen på XL-Bygg Sortland. Her ved en benk med det nye Dekton-materialet. Foto: Håvard Skogly Mækelæ

2021 ble et enda bedre kjøkken-år

SORTLAND: Oppussings-sommeren i 2020 var ingenting mot 2021, skal man spørre kjøkkenselgere på Sortland. Det går mot et knallår.

Mona Nilsen er hovedselger på kjøkkenavdelinga til XL-Bygg på Sortland. 2021 har vært et knallår for den avdelinga, ifølge henne.

– Vi har gjort det 37 prosent bedre i år i forhold til samme tid i fjor, og 2020 var allerede et godt år, sier hun idet vi snakker med henne i begynnelsen av november.

Nilsen sier det er satt salgsrekorder, men kan ikke gå ut med tallene.

Også på Montér på Sortland har det vært veldig økning i år, ifølge kjøkkenselger Per Arne Aanstad.

– Det var generelt økning på alt av interiør, men særlig kjøkken. Vi hadde nådd salgsbudsjettet for hele 2021 allerede i august, sier han.

Korona og nybygg

Idet vi spør om årsaken til økningen, nevner Nilsen at folk virker å ha mer å rutte med. Aanstad trekker fram koronasommeren.

– Jeg tror folk innså tidlig at det ikke kom til å bli noen stor ferie i år. Sommeren ble spesielt travel for oss, sier han.

Nilsen vil ikke bare skylde på koronasomrene. Det bygges også en hel del nytt i området, og nybygg trenger kjøkken.

– Det er ganske mye nyetableringer, både når det gjelder leiligheter og hus. Vi har levert til både bedrifter og privatpersoner – og det er like mye renovering og oppussing i eksisterende boliger, svarer hun.

300.000 på kjøkkenet

Det virker samtidig som at folk er blitt mer villige til å bruke større summer på kjøkken, mener Nilsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er fortsatt mange som kjøper kjøkken til en mer moderat sum, men det er ikke unormalt å se at noen bruker 300.000 kroner på nytt kjøkken, sier hun.

– Hva er det som skaper prisforskjellen?

– Det er hvitevarene og materialvalget. Når det gjelder material er det kommet et nytt til benkeplater, kalt Dekton. Det er dyrere enn stein, og vi har solgt en del av det, forteller Nilsen.

– Så virker det som at folk vil tilbringe mer tid på kjøkkenet nå til dags. Det er ikke bare godt voksne folk, men også unge, sier hun.

Nyåpnet: Lena Andersen i den nye Sigdal-butikken på Sortland. Foto: Håvard Skogly Mækelæ

Ny konkurrent

I høst kom det en ny konkurrent på kjøkkenmarkedet, idet Sigdal opprettet butikk i Sortland sentrum. Da hadde Sigdal-selger Lena Andersen allerede solgt kjøkken fra hjemmekontor i noen måneder.

Les også
Lena har solgt kjøkken fra hjemmekontor i sommer. Nå er butikken endelig åpen

– Hvordan utviklet det seg da butikken åpnet?

– Veldig fint! Det har vært mye folk innom. En del er nysgjerrige, men det virker som at de fleste skal ha kjøkken, sier Andersen på Sigdal.

Heller ikke hun har tall på utviklingen.

Konkurranse på tvers

Nilsen på XL-Bygg ønsker konkurransen velkommen – og hun påpeker at konkurransen går ut over kommunegrensene.

– Kundene er mer opplyst på nett nå, og de farer mellom kommunene. Vi har kunder i hele regionen, og har fått folk hit både fra Harstad og Lofoten, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det betyr da også at kjøkken-butikkene på Sortland også har konkurranse fra butikker i andre deler av Vesterålen, pluss Harstad og Lofoten.

– Det gjør at vi må oppdatere oss og holde oss skjerpet, påpeker Nilsen.

Også på Sigdal forteller Andersen om kunder fra hele Vesterålen.

– Jeg har også en kunde fra Bergen – en som kjenner meg fra før av, legger Sigdal-selgeren til.

Montér Sortland får ikke veldig mange kunder utenfor Sortland, Hadsel og Bø. Men Aanstad påpeker at Montér har avdelinger både på Myre, Andenes og i Lofoten.

Han merket forøvrig lite direkte da Sigdal etablerte seg. Han påpeker at salget roet seg ut over høsten, men det var ifølge Aanstad over hele linja – ikke bare kjøkken.

– Jeg tipper at markedet mettes på et punkt, og det er litt mer usikkerheter med renta. Det har vært en del utsatte prosjekter på grunn av prisene på trelastvarer, sier Aanstad.

– Skånt

En ting som er vanskelig å komme utenom for tida, er den pågående transportkrisa rundt om i verden. Nilsen mener mye av kjøkkenbransjen har vært skånt for den, både når det gjelder leveringstider og prisøkning.

– Leverandørene har jobbet veldig mye for å holde flyten i gang på kjøkkenvarer. Så vi har vært skånet – bank i bordet. Men hvitevarer er en egen verden. Der har det vært leveringsproblemer, ikke på grunn av transporten, men fordi selve produksjonen har vært hardt rammet av covid, sier XL-selgeren.

– Prisene fra mine leverandører har hatt en moderat stigning. Ikke noe unormalt. Det ser ut som at fabrikkene tar en del av støyten, etter det jeg får vite, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er kjent fra før av at det meste av trevarer har hatt en stor prisvekst. Det er fortsatt dyrt i skrivende stund.

Det samme rapporterer Aanstad på Montér.

– Vi får kjøkkenene våre fra Danmark, og det kommer biler derfra hver uke. Det har ikke vært noe problem. Prisene på kjøkkenbiten har det ikke vært stor forskjell på. Det har vært litt på andre ting, som hvitevarene, sier han.

På Montér: Per Arne Aanstad er selger på kjøkkenavdelinga. Foto: Håvard Skogly Mækelæ