Havila Kystruten)

Havila jakter på erstatningsskip til Kystruten

Det tyrkiske verftet som allerede bygger to skip for Havila Kystruten, kan også overta de to siste. Rederiet er i ferd med å få på plass erstatningsskip for de to som ikke blir ferdig til å gå i kystrute fra nyttår 2021.

Havila Kystruten vant deler av anbudskonkurransen om framtidas kystrute mellom Bergen og Kirkenes, og kontraherte fire nye skip som skal gå sammen med Hurtigrutens fartøy.

Les også
Havila og Hurtigruten skal seile kystruta Bergen-Kirkenes

Men i november kansellerte det spanske verftet Barreras oppdraget med å bygge to av skipene, «Havila Pollux» og «Havila Polaris».

Det tyrkiske verftet Tersan, som bygger de to andre skipene, har sagt seg klar til å overta byggingen av de to siste også. Styreleder i Havila Kystruten, Per Sævik, sa til Nett.no før jul at man samtaler med flere, og er i en sluttfase.

Les også
Havila Kystrutens 4 nye skip har fått navn

De halvferdige skrogene ligger ennå hos Barreras i Spania. De skal ifølge Sysla ha problemer med vekt og dybdegang. Det tyrkiske verftet har løst saka på sine skip ved å flytte mer vekt nedover, og å bygge de to øverste dekkene i aluminium.

Les også
Forsikrer at Havila-båtene får bilplass

Samtidig som man forhandler om løsning for å få bygd ferdig de to skipene, ser rederiet på mulige erstatningsskip.

Det var ifølge Sysla ikke trukket noen konklusjon om det heller. Sævik understreker at det må godkjennes av Samferdelsdepartementet, men han regner med at det ikke er noen spesielt vanskelig sak å få midlertidige skip på plass, og at det blir en løsning i god tid.