Trapper ned: Mariann Johnsen søker ny eier til parfymeriet i Handelsparken. – Årene går utrolig fort, sier hun. Foto: Inger Merete Elven

Mariann har bestemt seg: – Hvem skal sende pakker til Gamvik nå? spør mannen min

Noen kundeforhold er blitt helt spesielle for Mariann Johnsen, som nå leter etter ny eier av Marianns Parfymeri AS slik at hun selv kan trappe ned.

Hun har ikke lyst til å slutte helt å jobbe, men å få litt mer tid til andre ting.

– Når man driver sitt eget blir det alltid litt ekstra, sier 61-åringen som fyller 62 til sommeren.

Det var rundt juletider i fjor at hun bestemte seg, men da hadde hun kjent på det ei god stund.

– Jeg har jo barnebarn, og ønsker å tilbringe mer tid med dem og ha mer fritid. Disse årene går utrolig fort, synes jeg.

– Var litt negativ

Nå skal hun få parfymeriet i Handelsparken, som bærer hennes eget navn, solgt. Og om det passer slik, ser hun for seg at hun kan fortsette å jobbe litt hos den nye eieren.

17. oktober 2019 flyttet Mariann parfymeriet sitt over i kjøpesenteret på sørsida av sentrum, etter å ha drevet det i lokalene ved torget i 10 år. Hun hadde overtatt virksomheten i 2007 fra Anne-Lise Rasmussen. Da holdt de til i lokalene hvor Blåbyen Jakt og Fiske AS i dag befinner seg.

– Da jeg begynte å jobbe for henne for 35 år siden het det Annes Salong og Parfymeri AS. Slik fungerte det i 20 år, til jeg fikk tilbudet om å overta parfymeriet. Til sommeren har jeg drevet det alene i 15 år.

Handelsparken tok kontakt da de hadde ledig lokale. Men Mariann slo ikke til umiddelbart.

– Jeg var litt negativ, det var mye smått å pakke ned... og det ville bli lengre arbeidsdager her. Men så tenkte jeg, OK, jeg gjør det! Og siden har jeg ikke angret én dag.

Etter flyttinga strømmet det nye kunder til, samtidig som de gamle ble med over. Det har vært bra for omsetninga å komme over i Handelsparken, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg hadde ei økning i omsetninga på rundt én million fra 2020 til 2021. Jeg trives godt i dette lokalet, dette er jo eneste butikk med vindu – foruten kaféen. Det er lyst og trivelig.

– Må være servicen

Det er ikke bare kundene som kommer fysisk til butikken Mariann har gleden av å hjelpe. Hvert år, i god tid før jul, pleier hun å bli oppringt av en eldre mann som er bosatt i Gamvik.

– Han spør alltid om jeg kan finne en fin gave til kona hans. Og da pakker jeg inn og sender oppover. Han er så fornøyd! Det første året var det vel litt tilfeldig at han tok kontakt akkurat med meg, men så har det bare fortsatt. Kona hans har også ringt, hun trengte en gave til søstera si, smiler Mariann.

– Det må vel være servicen. Jeg synes iallfall det er veldig koselig.

– Hvem er det som skal sende pakker til Gamvik nå da, spurte mannen min, Oddgeir, da jeg hadde bestemt meg for å selge, smiler hun.

Ellers kommer kundene fra rundt omkring, og ikke bare fra Vesterålen, men også mange fra Harstad.

– Dette er et frittstående parfymeri, og vi kan ha litt andre ting enn det man finner i alle kjedeparfymeriene, sier hun.

– Tjener på ærlighet

Etter så mange år i bransjen, har hun opparbeidet seg kompetanse – eller som hun sier, litt peiling – på parfyme. Og ikke minst på mennesker.

– Noen ganger kan man treffe på første forsøk, når kunden kommer inn og spør etter en god parfyme. Jeg har også mange faste kunder som handler leppestift her. De kan huske merket, men av og til har de glemt nummeret. Da er det gjerne sånn at jeg husker hva de har brukt før.

– Med åra lærer man seg å se om en person er varm eller kald, hva de kler av farger. Noen vil bare ha en fin leppestift, da er det ganske greit. Man treffer mange ulike mennesker, og jeg føler at jeg er ærlig. Jeg sier ikke at noe er fint til en person, om det ikke er det. Å selge noe for å selge, det tjener man ikke på i lengden, sier Mariann.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun er ikke helt alene i parfymeriet. Ann Johnsen er egentlig pensjonist, men jobber deltid som medhjelper. I tillegg har hun en ungdom ansatt som nå er russ, og som blir å reise bort til studier.

Så nå trenger Mariann både en ny ansatt og en ny eier.

– Hvor lang tid det tar å få noen til å overta, det vet jeg ikke. Men jeg håper det ikke går så veldig lang tid. Om noen har lyst til å ta over et godt innarbeidet parfymeri, så er det bare å slå til, anbefaler hun.

Ærlighet varer lengst: – Jeg selger ikke bare for å selge, sier Mariann. Foto: Inger Merete Elven