Sko på trappa: Wanja Pettersen og Halvar Ellingsen utenfor Kvitnes Gård – der det ble for mange sko til yttergangen under en dugnad i 2021. Foto: Håvard Skogly Mækelæ

Nå er de kåret til beste nordiske mat-destinasjon

Kvitnes Gård hanket inn internasjonal premie.

– Vi er glade, ydmyke og stolte, kommenterer Kvitnes Gård på Facebook mandag kveld. Da var det klart at spise- og overnattingsstedet på Hadsel Innland var kåret til «beste nordiske matdestinasjon» under EMBLA-utdelingen.

– Kvitnes Gård tilbyr mat i verdensklasse med en nærhet til matproduksjonen og tett samarbeid med bønder fra nærregionene. Folka bak jobber hver eneste dag for å inspirere oss til å verne om naturen og matjorda vår. Kvitnes Gård er en veldig verdig vinner, sier Bjørn Gimming, som er leder i Norges Bondelag og vertskap for årets prisutdeling, ifølge en pressemelding fra Norges Bondelag.

– Dette er en kjempemotivasjon for oss videre, sa Rasmus Os som måtte ta imot for Halvar Ellingsen.

– Gøy å vinne pris og kunne høre takketale hjemme i stua! Hurra, skriver Ellingsen på Facebook.

– For de som søker originalitet

– Prisen for beste nordiske matdestinasjon 2021 ble delt ut av Merete Habberstad fra NHO Reiseliv, og hedrer et samfunn, en institusjon eller et fellesskap, som har samlet produsenter av råvarer, restauranter og andre lokale aktører for å løfte en geografisk destinasjon gjennom matkultur, samarbeid og samhold, står det videre.

– I juryens begrunnelse heter det at besøkende som søker originalitet i nord vil få en eksklusiv opplevelse. Kvitnes Gård tilbereder og serverer lokal mat basert på sirkulær økonomi, og helhetlig arealforvaltning og jordbruk. Kvitnes Gård gjør folk i nord stolte av det de kan produsere og er en inspirasjon for andre destinasjoner i nordlige steder.

– Mannen bak er Halvar Ellingsen som lenge jobbet med å samle lokale matprodusenter og andre lokale aktører for å løfte Kvitnes som matdestinasjon. For dette arbeidet utkonkurrerte de kandidater fra Danmark, Finland, Færøyene, Island, Sverige og Ålandsøyene i kategorien «nordisk matdestinasjon», skriver bondelaget.

Utsatt pris

EMBLA-matprisen deles ut annethvert år, men grunnet pandemien ble fjorårets pris utsatt til i år. Det er nasjonale juryer som nominerer kandidater fra hvert land, mens en nordisk jury velger vinnere i hver kategori.

Les også
Disse skal kokkeknive om nordisk pris

Halvar Ellingsen har også personlig blitt berømmet for arbeidet med Kvitnes Gård.

Les også
Kåret til Årets Kjøkkensjef i NKL
Les også
Har gjort kokkekarriere i Tromsø. Nå er Simen (27) blitt kjøkkensjef på Sortland