Kvitnes på Hinnøya: Kvitnes Gård er nyoppstartet og byr kun på lokalprodusert mat Foto: Roger Vagle

Nominert til Ingrid Espelid Hovig-prisen

SORTLAND/HADSEL: Halvar Ellingsen er én av fire finalister til Stiftelsen Matmerks årlige ærespris.

– I år skal prisen deles ut til en samfunnsengasjert matformidler, skriver Matmerk på sine hjemmesider – der du også kan stemme på hvem som skal få prisen.

– Etter en åpen nominasjonsprosess har styret og fagjuryen valgt ut fire kandidater fra 47 foreslåtte. Hvem som vinner avgjøres av både folkets og fagjuryens stemmer, som teller likt, står det videre.

Dette skriver juryen om Ellingsen:

– Halvar Ellingsen har en dyp respekt for alt som vokser rundt oss. Han ser potensialet i råvarer som blir oversett og ikke brukt når han formidler dette med glød og innsikt til unge mennesker gjennom sin podkast «Lapskaus» eller når han underviser i mat- og restaurantfagene. På Kvitnes gård i Nordland tar han imot folk i alle aldre som er nysgjerrige og som ser verdien av å ta et større ansvar for dyrevelferd, dyrke egne grønnsaker, sanking fra skog og mark og bruk av tang. Ingenting skal gå til spille, noe han viser gjennom en kompromissløs tro på at kompost og bruk av naturens egen tid er viktig.

De andre tre kandidatene er Brith Bakken (som trekkes fram for langvarig formidlingsevne), Torill Renaa (som har nådd opp blant annet for arbeid med de unge), og til slutt to personer som deler én finaleplass: Kaja Skovborg-Hansen og Heidi Bjerkan (som samler matgründere på Vippa i Oslo).

Prisen består av et diplom og 30.000 kroners stipend. Avstemningen går til 31. oktober, og der kan man stemme flere ganger – én gang per dag.

– Prisen ble opprettet som en hyllest til Ingrid Espelid Hovig på hennes 70-årsdag. Gjennom sitt lange virke som formidler, forfatter og bistandsarbeider var Ingrid Espelid Hovig alltid et engasjert samfunnsmenneske med tanke og omsorg for andre, skriver Stiftelsen Matmerk.