Begynner på innersia: Johan Hjort begynner skreitoktet på innersia av Lofoten i år. Foto: Gunnar Sætra

Skreitokt i motsatt retning i år

SORTLAND: Årets skreitokt, som vanligvis starter i Tromsø i siste halvdel av mars, blir i år satt i gang fra Trondheim. Onsdag var det mannskapsskifte på FF Johan Hjort i Trondheim og torsdag begynte skipet å seile nordover.

– Vi er blitt en del forheftet på grunn av korona kan du si, så vi må ta skreitoktet i motsatt retning enn hva vi vanligvis gjør, forteller skipper Kim Hansen fra Senja. Skipet startet fra Trondheim torsdag og gikk da rett til Svolvær. De tar innersida av Lofoten først og beveger seg deretter nordover i motsatt retning enn hva de ellers ville gjort.

– Vi avslutter ved Hekkingen og går deretter til Bergen, der vi skal være den 10. april, sier Kim Hansen til Bladet Vesterålen.

Korsbrekke leder toktet

Det er Knut Korsbrekke fra Bergen som leder skreitoktet også denne gang. Han har ledet en rekke slike tokt og er godt kjent med ruta. Denne gang er første tokt som går i motsatt retning enn hva han ellers har gjort.

– Ja, det blir litt spesielt. Vi er jo vanligvis på innersida av Lofoten når gytinga er på topp i begynnelsen av april, men nå blir det utenfor Vesterålen vi kommer til å være på den tida. Men vi skal kjøre toktet og vi skal komme ut med et skreikart også denne gang, sier Korsbrekke til Bladet Vesterålen.

– Har du noen formening om hvordan bestanden av skrei ser ut nå?

– Vi vet jo ikke annet enn det vi har hørt og lest oss til fra fiskeriene som har pågått både i Lofoten og nordover, men det som blir spennende å se denne gang er hvordan den veldig tidlige innsiget på innersida i Lofoten vil påvirke gytinga. Det er første gang jeg har registrert at innsiget kom en måned før vanlig tid, sier Korsbrekke.

Han skal nå lede toktet fra Trondheim og til de avslutter ved Hekkingen. Deretter bærer det tilbake til Bergen.

Skreitokt: Forskningskipet «Johan Hjort» er nå på tur til Lofoten og skal deretter til Vesterålen og nordover til Hekkingen. Foto: Havforskningsinstituttet

Toktprogrammet forstyrres

Koronapandemien får store konsekvenser for toktprogrammet vårt. Nå er seks tokt kansellert, men HI jobber for at de prioriterte leveransene til bestandsrådgivninga vil bli gjennomført.

– Halvparten av toktprogrammet vårt i mars og april er kansellert, forteller forskingsdirektør Geir Huse til instituttets hjemmesider.

– Vi har prioritert hardt, og vil gjøre det vi kan for at vi får til å gjennomføre skreitoktet og Egga sør-toktet og andre viktige tokt. Det er likevel en situasjon der mye endrer seg på kort tid, og vi tar fortløpende vurderinger, seier Huse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kan bli endringer

– Det kan bli vanskelig å få bemannet fartøy som skal gjennomføre tokt i tida framover. I verste fall kan selv prioriterte tokt bli kansellert, på grunn av mangel på kvalifisert personell, seier rederisjef Per W. Nieuwejaar.

– Men slik situasjonen er nå, ser det ut til at vi skal klare å bemanne G.O. Sars, Johan Hjort og Kristine Bonnevie med mannskapsskifte onsdag 25. mars.

G.O. Sars vil fortsette med Egga sør-toktet ut fra Trondheim, etter å ha gjennomført mannskapsbytte.

Nansen på veg mot Bergen

«Dr. Fridtjof Nansen» holder seg til vanlig på tokt i Afrika og Asia, som utgangspunktet for «Nansen-programmet», et bistandssamarbeid mellom Norad, FAO og HI.

Skipet har ikke vært heime siden det reiste fre Norge i 2017, men på grunn av koronakrisa er det nå på veg til Bergen fra Agadir i Marokko.

Det er venta at fartøyet kommer fram til Bergen lørdag 28. mars.

Kronprins Haakon ligger i Bergen. Mannskapsskifte der er planlagt til 6. april, men det er ikke planlagt toktaktivitet før i mai.

GM Dannevig avslutter tokt i Stavanger 28. mars, og går til Bergen for opplag fram til neste toktperiode, i begynnelsen av mai

Hans Brattström ligger i Bergen fram til påske