Orkla kjøper VMO: Daglig leder Stian Frivåg (f.v.), ny styreleder Shaher Yar Khan og styremedlem Mikal Steffensen. Foto: Svein Arne Nilsen

Øksnes-bedrift kjøpt opp av storkonsern

ØKSNES: Orkla Health har kjøpt 95 prosent av aksjene i Vesterålen Marine Olje AS, som produserer ulike råstoff basert på hvit fisk – blant annet til tranproduksjon.

Det går fram av ei pressemelding fra Orkla ASA torsdag.

– Vi har over lengre tid hatt et godt forretningsmessig forhold til Vesterålen Marine Olje, hvor de har vært en viktig leverandør av råstoff til Möller’s Tran.

– Vi går nå inn som eier for å utvikle virksomheten videre og skape verdier både for leverandører, kunder, kystsamfunnet i landsdelen og for oss selv, sier Shaher Yar Khan, Chief Operating Officer i Orkla Health.

– Strategisk viktig kjøp

Vesterålen Marine Olje har kontorer og produksjon på Myre, og består også av datterselskapene Vesterålen Marine Proteiner AS og Vesterålen Marine Ingredienser AS i tillegg til 30 prosent eierandel i Vesterålen Marine Seaweed AS.

– Dette er et strategisk viktig kjøp for oss, med tanke på våre ambisjoner innenfor både helse og bærekraft. Samtidig engasjerer vi oss i en større del av verdikjeden for Möller’s Tran som er en av våre hurtigst voksende internasjonale merkevarer, sier Jaan Ivar Semlitsch, konsernsjef i Orkla.

De siste årene har flere og flere utenfor Norges grenser oppdaget Möller’s Tran, og over halvparten av volumet går i dag til eksport og selges i over 30 land. De siste tre årene har Möller’s-merket vokst med cirka 30 prosent målt i solgte forbrukerenheter.

– Selv om vi går inn på eiersiden i Vesterålen Marine Olje vil vi fortsette det gode samarbeidet med andre partnere hvor vi har fleksibiliteten og sikkerheten ved å ha flere gode leverandører, sier Shaher Yar Khan, som understreker at Vesterålen Marine Olje også vil videreføre andre kundeforhold.

– Samarbeid over mange år

– Vi har hatt et tett og nært samarbeid med Orkla over mange år som leverandør. Det har vært et ønske fra begge parter å videreutvikle dette samarbeidet. I den dialogen har det fremstått som det beste alternativet for utviklingen av selskapet at Orkla overtar som hovedeier, sier Mikal Steffensen.

Gjennom selskapet Klotind AS har han vært hovedaksjonær i Vesterålen Marine Olje, og vil være med videre med en eierpost på 5 prosent og med plass i styret.

Selskapet vil drives videre med uforandret ledelse og organisasjon, og Stian Frivåg vil fortsette som administrerende direktør.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er veldig positiv og gleder meg til å være med videre. Det blir spennende både for selskapet, de ansatte og hele lokalsamfunnet på Myre at vi får inn en så stor aktør, sier Frivåg til Bladet Vesterålen.

– Vi har hatt en dialog i relativt lang tid, og nå var tida inne for å ta det et steg videre, sier Frivåg.

I 2020 hadde Vesterålen Marine Olje og datterselskaper en samlet omsetning på 60 millioner kroner.

Selskapet konsolideres i Orklas regnskap fra 1. januar 2022. Partene er blitt enige om ikke å offentliggjøre kjøpesummen.