– Jeg sa da jeg var yngre at jeg skulle bli verdensmester på ski, men det slo jeg fra meg da jeg valgte å satse på sykling for seks år siden. Nå har jeg et mål om å bli verdensmester i sykling, forteller Nikolai Rysletten-Solvoll.

Han imponerer allerede fra sykkelsetet, og nylig tok han pallplasser og endte på 2. plass sammenlagt i Tour de Himmelfart i Danmark.

Tour de Himmelfart er et av Nord-Europas største etapperitt for unge syklister under 19 år, og det har vært arrangert siden 2003.

Tre dager

Dette er et krevende ritt som kjøres over tre dager med totalt fem etapper. Det er fellesstart og gateløp på Kristi Himmelfartsdag, tempo og fellesstart dagen etter - før avslutningen med Kongeetappen på den tredje dagen.

Rysletten-Solvoll, som kjører for Glåmdal Sykkelklubb junior elite, var sammen med laget med på å prege rittet fra første etappe. 116 syklister startet i juniorklassen.

Han kjørte aktivt og lå med teten på den første etappen som var en fellesstart på 77,2 km. Andre etappe var et gateløp der en gruppe med to ryttere kom seg i mål noen sekunder foran hovedfeltet.

Tempo

Tredje etappe var tempo på 12,8 km. Nikolai kjørte veldig godt og endte på 3. plass, samtidig som han kjørte seg opp til andreplass i sammendraget.

Fjerde etappe var teknisk svært krevende med et innlagt grusparti som får enkelte av de norske lokale grusveier til å fremstå som stuegulv.

Nikolai kjørte godt her, og Glåmdalen sykkelklubb hadde også en rytter i brudd som kjørte inn til 2. plass på etappen. Nikolai satt godt plassert i hovedfeltet ved målpassering.

Brudd

Den 5. og siste etappen i Tour de Himmelfart var Kongeetappen på 129,6 km og 1706 høydemeter.

Her kjørte Nikolai svært aktivt og gikk i et tidlig brudd sammen med fire andre ryttere.

Deretter kjørte han fire mil alene før han slapp seg ned til gruppen igjen.

25 kilometer før mål kjørte en Lillehammer-rytter fra gruppen og sikret seg både etappeseier og sammenlagtseier.

Nikolai var best i spurten blant de andre fire rytterne i bruddet og tok andreplassen både på etappen og i sammendraget. Glåmdal sykkelklubb tok også 2. plassen i lagkonkurransen.

– Målet er jo å bli best, men jeg er godt fornøyd med å havne på pallen, forteller Nikolai.

Seriøs

Nikolai Rysletten-Solvoll har en tre år yngre bror som også satser på sykling. Han heter Oliver og deltok i Tour de Himmelfart der han kjørte for Ringerike Sykkelklubb.

– Oliver er veldig seriøs og motivert, og det er ikke lenge for han er helt oppe i ryggen på meg. Jeg skal prøve å holde han unna ei stund til, forteller Nikolai.

Familien bodde på Sortland i perioden 2011-2017, før de flyttet til Tyskland.

For to år siden kom de tilbake til Norge og bor nå i Hallingby utenfor Hønefoss.

– Jeg føler meg som Sortland-gutt. Jeg har dialekten derfra, mine besteforeldre bor der og mange av barndomsvennene er fra stedet. Og jeg er på Sortland om sommeren, forteller Nikolai.

Toppidrettsgymnas

Han går 1. året på sykkellinja ved Norsk Toppidrettsgymnas (NTG) i Kongsvinger og trives veldig godt der.

Under Ungdomsmesterskapet (UM) i fjor endte han på 2. plass på tempo.

Nå er han første års junior og konkurrerer i U19-klassen mot eldre syklister.

– Det store målet er junior-NM som arrangeres 22.-24. juni. Jeg håper å hevde meg både på tempo og på fellesstarten. På fellesstarten er det mye taktikk, mens det på tempo er om å trø hardest og disponere kreftene best, forteller Nikolai.

Landslag

Han håper å komme på landslaget i løpet av sesongen.

– Målet er å få sykle et ritt med landslaget i løpet av 2023. Hvis jeg fortsetter å prestere som nå, er jeg nok en god kandidat til juniorlandslaget.

17-åringen håper å skaffe seg lokale sponsorer nå som han hevder seg i norgestoppen.

– Sykling er dyrt, og det hadde vært flott om noen ønsket å sponse meg. Det er bare å ta kontakt, forteller Nikolai Rysletten-Solvoll.