Forrige helg var Signar Andre Nilsen og klatrekamerat Øystein Skutevik på Hennes og i Vesterålen for å utforske vinterfjell med tau, stegjern og isøks.

–Jeg har tidigere vært veldig mye i området Raftsundet for å klatre, og nå de siste helgene har jeg også vært endel i Vesterålen, sier Signar Andre Nilsen.

Og han forsikrer at det blir absolutt ikke siste gang han reiser fra Bodø til Vesterålen for å klatre.

– Det blir ihvertfall et par turer til i nærmeste framtid. Vi prøver å få klartet mye den neste måneden, februar og mars er de beste månedene for alpinklarting, med tanke på forhold og dagslys er det en fin balanse der, sier han.

Klatredestinasjon

– Det som er så fint med området er at det er alpine linjer nesten overalt, det er enormt med muligheter. Jeg vet ikke om det er gjort så mye vinterklatring fra før i regionen, en ting er ihvertfall sikkert, det er et enormt potensial, sier Nilsen.

Klatreren er begeistret etter å ha sett is og alpine linjer overalt.

–Det er nesten bare å velge og vrake. Dette kan bli markedsført som en klatredestinasjon, det synes jeg absolutt at det burde bli, sier han.

Den midterste av Tretinden var målet for klatrerturen.

– Jeg kjenner til at noen fra Sortland har klatret på en av de andre blantTretindene i januar en gang, sier Nilsen, som også skriver en klatreblogg om opplevelsene, der han viser bilder fra turene, forteller om vinterklatring og også gir utstyrstips og formidler masse turglede.

Trenger sikringsmidler

 Vesterålsalpene er fristende drops, men det kreves litt utstyr for å drive alpin klatring.

–Man trenger litt sikringsmidler, kiler, kamkile og isskruer, også må du ha isøks og stegjern. Også må du være villig til å utforske nye ting og gå nye ruter og gjøre ting som ikke er blitt gjort før. Turen blir til underveis, kan man trygt si, sier han.

I Europa har vinterklatring eksistert lenge, men er blitt populært i Norge i de senere år.

–Vi er et lite miljø i Nord-Norge som gjør endel, og som også prøver å få flere med. Det er en utrolig fin aktivitet som gir noen veldig flotte opplevelser, sier han.

Nilsen klatrer hele året og sitter i styret i Norsk tindeklubb.

– Vi prøver å skape et alpinklatremiljø i nord, og en del av arbeidet er å dokumentere hva slags muligheter som er her i landsdelen og å formidlet dette, slik at flere tar turen hit og utforsker de mulighetene vi har her, sier han.

Mer tilgjengelige fjell

 – Kreves det mye erfaring for å klatre i vinterfjell?

– Det kommer selvfølgelig litt an på hvor harde linjer man gir seg ut på. Man kan også gå lett tinderangling først og bruke stegjern og sikring på vinterføre. Mange tarter med toppturer der man bruker stegjern og isøks for å komme seg trygt opp og ned, og alpin klatring er en slags videreføring av dette, sier han.

Nilsen tilføyer at han synes det er bra at det har væet kurs i bruk av stegjern og isøks i Vesterålen.

– Vinterklatring åpner opp fjellene. Mange av disse fjellene er nesten mer tilgjengelig på vinteren enn på sommeren, sier han og forklarer at mosegrodde kaminer og linjer er områder klartere helst styrer unna sommertid.

– De appelerer veldig om vinteren, for å si det sånn. Da er det veldig greit å klarte der, sier Nilsen.

– En av de flotteste jeg har opplevd

 Etter å ha snakket med folk i Fiskfjorden, fikk klarteren opplyst at Tretinden kun har vært besteget en eneste gang tidligere, i 1945.

– Det ble gjort på sommeren, det var L. Hansen og H.K Lorentzen som stod for det bestigningen, den 25. juni i 1945, og det var interessant å få med seg den historikken, sier han.

Nilsen beretter om en fascinerende klarting opp, der enkleste veien til toppen viste seg å gå via nordveggen.

–Vi brukte fem taulengder, og det var ganske solid vinterklatring. For å komme helt opp til toppen måtte vi grave oss gjennom en hengskavel som var like under toppen, sier han.

Kontrasten fra den mørke nordveggen og til toppen var stor.

– Å komme opp i sola, og utsikten over Raftsundet og Møysalen, det er en av de fineste uttoppingene jeg noen gang har vært med på. Det var veldig flott, sier Nilsen.

Tilbake på base camp på Hennes ventet en hyggelig overraskelse.

– Da vi kom ned ble vi møtt med varm kjøttsuppe hos Eldrid. Det var prima service og det var vi veldig fornøyd med. Det smakte godt med en varm middag etter at vi hadde rappellert ned nordveggen i mørket, sier han.