Vattpinne-test: Personell på Sortland klar til å utføre koronatest, oktober 2020. Foto: Håvard Skogly Mækelæ

Engelsk virus funnet i Lofoten

LOFOTEN: – Ikke utbrudd, sier Vågan-legen til Lofotposten.

Lofotposten skrev søndag at den engelske mutantvarianten av koronaviruset er påvist på tre personer i Vågan.

– FHI melder søndag at tre av de positive tilfellene Vågan har hatt etter jul viser seg å være den typen som smitter lettere fra Storbritannia. Heldigvis endrer ikke dette noe for vår del da alle disse har vært i karantene, og blitt isolert på korrekt måte, sier kommuneoverlege Jan Håkon Juul ifølge statskanalen.

– Det er viktig å få frem at det ikke er noe utbrudd. De positive testene vi har hatt er kun importsmitte, legger han til.

Det er to mutasjoner av koronaviruset som har skapt strengere tiltak både i Norge og andre steder: En engelsk variant og en sørafrikansk variant. Begge er regnet for å være mer smittsomme enn det opprinnelige viruset.

Den engelske varianten har blitt påvist flere steder i landet, og i Nordland har den vært påvist i Bodø, Tromsø og Målselv. Påvisningen i Målselv er i forbindelse med at britiske soldater har kommet til den (nå avlyste) store vinterøvelsen Joint Viking, ifølge NRK.

Også soldatene skal være isolert.

Det er ikke automatikk i at man oppdager de nye mutasjonene igjennom den vanlige koronatestingen. Det krever en egen analyse av koronaprøvene sykehusene har fått inn for å finne ut om viruset er den spesifikke mutasjonen.

Les også
Mutert virus et flyhopp unna