Må ha munnbind helt hjem

Rett før helga kom Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet med en oppdatert veileder for kollektivtransport. En av presiseringene i den nye veilederen er at folk som reiser inn i landet fra såkalt røde land kan bruke kollektivtransport – men da må de ha munnbind på helt til de er hjemme eller på stedet der de skal tilbringe karantenetida.

Ellers er det fortsatt ikke noe generelt råd om å bruke munnbind på offentlig transport.

– I situasjoner med økt smitterisiko kan det gis egne anbefalinger om bruk av munnbind dersom avstand mellom personer ikke kan opprettholdes, skriver FHI.

Norge krever ti dagers karantene for alle som kommer fra røde land, altså land der korona-spredningen er på mer enn 20 nye tilfeller per 100.000 innbyggere i løpet av to uker. I skrivende stund er det karanteneplikt når man reiser inn fra hele verden. De eneste unntakene er Kypros, Estland, Latvia, Litauen, deler av Danmark, halve Sverige, og mesteparten av Finland. Hvert land har også sine egne karantene- og innreiseregler.

Enkelte arbeidstakere fra Sverige kan unnlates fra karanteneplikten, men da bare i arbeidstida. De forventes å holde seg i karantene med en gang arbeidsdagen er omme. Arbeidsreisende fra Schengen og EU/EØS-land med karanteneplikt kan slippe ren karantene, men da bare om arbeidsgiveren sørger for testing og smittevernråd.

Les også
God tilgang på munnbind
Les også
Nå er det korona-fargekoder og mulig munnbind-tvang i oppkjøringa – for A1-lærerne er toalettbesøk den største utfordringa så langt