(Fremover) Etter noen år med reduserte passasjertall på grunn av koronapandemien, har flytrafikken nådd nye rekorder. Til sammen 828.491 passasjerer ankom eller reiste fra Evenes i 2022. Før pandemien var rekordåret 2019 med 779.631 passasjerer, ifølge tall fra SSB.

Se tabell over flytrafikken nederst i artikkelen.

Selv om Harstad/Narvik lufthavn Evenes leverer gode tall for 2022, var det slettes ingen drømmestart på året, forteller lufthavnsjef, Geir-Olav Skogstad.

– Vi hadde en tøff start i første kvartal med omikron som herjet. Det var også en pilotstreik i SAS som varte i 15 dager i juli. På tross av det har vi levert passasjertall som er på nivå med sist normalår i 2019. Det er vi veldig fornøyd med.

Artikkelen fortsetter under bildet.

God sommer

Desembertrafikken var rekordstor i år, men det var sommeren som virkelig fikk passasjertallene til å lette. Ifølge SSB reiste det i 2. og 3. kvartal henholdsvis 234.906 og 273.737 passasjerer via flyplassen.

– Vi har hatt god fyllingsgrad på flyene og vi ser at flytilbudene hos oss har vært populære i sommer. Folk har også valgt å benytte vårt gode rutetilbud innenlands med blant annet direkteruter med Widerøe til Sandefjord, Kristiansand, Stavanger og Bergen.

– Vi har hatt et bra rutetilbud som har vært med å underbygge de gode passasjertallene, konkluderer lufthavnsjefen.

Lofoten trekker turistene

Mens flere andre flyplasser ikke har kommet seg helt tilbake til samme nivå som før koronapandemien, hadde Evenes flere passasjerer enn 2019. Skogstad mener dette kommer av at Lofoten er et stort reisemål for utenlandske turister og at folk i regionen har ivret etter å komme seg ut i verden etter pandemien.

– Vi er et populært reisemål, og vi har nok hatt en befolkning her som har vært litt sulteforet på å reise etter en lang periode med pandemi og restriksjoner. Jeg tror befolkningen i denne regionen har vært veldig klar for å reise på tur i år og samtidig er vår region og spesielt Lofoten veldig attraktive destinasjoner å reise til.

Harstad/Narvik lufthavn Evenes hadde i fjor 39.151 passasjerer som ankom eller dro på en internasjonal avgang ifølge tall fra Avinor.

Flytrafikken i Lofoten: Færre reisende enn før pandemien

– Spent på 2023

Hvordan ser du på lufttrafikken i 2023?

– Vi er ambisiøse og satser på en fremtidig vekst. Samtidig må vi ta inn over oss, som alle andre, at prisstigning på boliglån, strøm, drivstoff og råvarer kanskje vil gjøre at folk må prioritere strammere og at det kan påvirke reisevanene i år. Vi er spent på å se hvordan det vil slå ut. I utgangspunktet forbereder vi oss på at rutetilbudet blir bra i år også, og at vi kan vise til videre vekst i 2023, sier Skogstad.

Merk at tabellen under sammenligner 2019 mot 2022, og tar ikke årene 2020 og 2021 i betraktning.