Daglig leder ved Kristoffersen & Sønner i jennskaret, Eva Kristoffersen.
Daglig leder ved Kristoffersen & Sønner i jennskaret, Eva Kristoffersen. Foto: Tone M. Sørensen

Investerer 17 millioner i Jennskaret

BØ: – Vi satser og bygger for framtida, sier Eva Kristoffersen.  Egil Kristoffersen & Sønner investerer i kaianlegget, nytt gulv i slakteriet og legger om veien og bygger nytt notbøteri.

Selv om det ikke er produksjon med slakting av laks, er det et yrende liv i Jennskaret om dagen. Entreprenør Ottar Bergersen er i sving med to gravemaskiner og lastebiler, det planeres og graves ut.

– Det skjer så mye her, at i dag har vi hatt de som er permitterte fra slakteriet på omvisning, ler daglig leder Eva Kristoffersen.

66 meter kai

– Det er sånn at vi ikke har tid til å gjøre større vedlikehold når det er full drift, da er det greit å få gjort mye nå når vi har stopp, sier hun.

Orkanen Ole satte sine spor, og gjorde skader på selve bygningen.

– Nå bygger vi 66 meter kai, vi begynte med det i fjor høst.  Det er ei investering på cirka 10 millioner kroner. Vi fikk faktisk svikt i pælene under bygget, noe som gjør at vi må reparere 210 kvadratmeter av den gamle slakteridelen, sier hun.

På begge sider av gammeldelen er det utvidet og bygget nytt. Orkanen sørget for at den gamle delen nå totalrenoveres.

– Det ble sprekkdannelser i gulvet, og da turte jeg ikke. Og tenkte at når vi først er i gang, så tar vi alt, sier Kristoffersen.

Kaia skulle være ferdig til påske, men på grunn av arbeidene inne i bygget er den forsinket.

– Vi fjerner gulvet og støyper nye dragere inni. Så skal gulvet på plass,  vi må ta det viktigste først, før den lille delen som gjenstår av kaia kan tas, sier hun.

Flytter veien

I tillegg pågår mye arbeide med tomta rundt fabrikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi legger om veien, i stedet for at den skal komme midt gjennom, legger vi den rundt på yttersida. Da blir det lettere for trailerne å komme seg opp, sier Kristoffersen.

Grunnen klargjøres for å på sikt bygge et nytt notbøteri.

– Vi er godkjent for å bøte nøter selv,  og ønsker oss en lagerplass inne. Fôrlageret vårt er «gorrgammelt», og står som et monument på nedfall, humrer Eva, om bygget som skal fjernes.

– Jeg gremtes da fiskeriministeren var på besøk.   De ansatte møtte henne, også stod det grusomme bygget i bakgrunnen. Men førsteetasjen i det fungerer fint som fôrlager.

– Bort skal det, men vi klarer ikke gjøre alt samtidig. Ihvertfall ikke mer enn to-tre ting samtidig, sier hun. 

Byggingen av det nye notbøteriet starter trolig enten 2015 eller våren 2016, når planlegging og finansiering er på plass.

Resirkulerer gammelmerder

Det bygges ny parkeringsplass på tomta, og noe blir også område til arbeid på merder. – Vi har nå stående noe tonn med oppkappa gammelmerder stårende, Vi leverete 25 tonn i fjor og 35 tonn så langt i år. Dette males opp og går til gjenvinning, sier hun.  Etter at det har kommet nye regler og krav til styrken på merder og utstyr mot rømming av laks, har utskiftingstakten vært høy.  – Vi må bli kvitt dette, for det skal ikke ligge merder rundt om i fjæra. Et firma som heter Norsk Fiskeriretur samler dette plastavfallet, merder og gamle nøter, og det er veldig bra at det finnes et slikt firma, sier hun.

Sikter på 15. juni

Mandag var det byggemøte i Jennskaret.

– Hvis alt går som planlagt, kan vi starte slakting 15. juni. Men dukket det opp noe uforutsett, blir det ikke slakting før 3. august, sier hun.

Det som avgjør datoen er hvor raskt arbeidene med guvlet inne i bygget blir ferdig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Alt avhenger av hvor kjapt vi får ting gjort, sier hun. 

 

Har fått informasjon

– Jeg synes det er useriøst å tilby folk arbeid for kortere periode enn tre ukers jobb, når de har vært permittert i ett år. Hvis vi ikke når 15. juni blir vi å fokuserer på kvalitet i byggeprosessen i stedet for å ta folk i jobb, sier Kristoffersen, som er opptatt av å behandle de ansatte på en god måte.

–  De har fått informasjon om dette i dag, sier hun.

Det har vært et bratt år for bedriften, som fikk sykdomstilfelle på laksen i fjor.

– Vi har ikke verdens største inngang på finanser, vi har hatt 9 måneder uten inntekt. Så det er bra at vi har en kapitalbase å ta av, sier hun om famliebedriften.