Tidligere: Juline Aspenes, Oda Regine Elvenes, Tove Mette Bjørkmo, Viktoria Høybakk og Sarah Hagan ved 22. juli-monumentet, midt mellom skolene på Sortland.

22. juli: Digitalt fra Oslo – personlig i Vesterålen

Årets markering blir mindre korona-preget lokalt enn nasjonalt. Det er nemlig ikke den store forsamlingen hvert år, ifølge AUF-lederen.

Terroraksjonen i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011 har blitt behørig markert hvert år siden, først og fremst av Støttegruppen 22. juli og AUF.

I år melder støttegruppen at niårsmarkeringen blir mer digital.

– Grunnet pandemien og restriksjonene rundt den, blir det dessverre en annerledes markering i år både i Regjeringskvartalet og på Utøya. Dette er en konsekvens av dagens situasjon og myndighetenes råd. Markeringene blir derfor streamet og sendt direkte på nett-tv/NRK/TV2, slik at alle rundt i landet får anledningen til å se dem direkte eller i opptak, skriver gruppa på sin hjemmeside.

– Fortsatt viktig

Vesterålen AUF har lokale markeringer i Sortland og Hadsel denne onsdagen. Hovedmarkeringen blir ved minnesmerket på Melbu, mens det blir en stillere markering med pårørende i Sortland.

– Vi må selvfølgelig holde god avstand i henhold til koronatiltakene. Men det er ikke veldig store markeringer. Vi legger ned noen blomster og sier noen ord, sier Juline Aspenes, leder for Vesterålen AUF.

Det pleier ikke å være mange på markeringene. Aspenes talte seks stykker i Sortland i fjor, og ti i Hadsel.

– Hva tror dere er årsaken?

– Jeg vet ikke. Folk går kanskje videre. Det er mest partiet og AUFere som stiller opp, sier hun.

Det er fortsatt en viktig markering for AUF, ifølge Aspenes.

– Neste år er det ti år siden. Det betyr fortsatt mye for oss, slår hun fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Over 200

Avgjørelsen om å ta den nasjonale markeringa digitalt, var på grunn av et noe større antall ventede deltakere.

– Det er på grunn av smittevern. Vi kunne ikke oppfylle begrensningen på maks 200 personer. Vanligvis har det vært mellom 200 og 500 personer på Utøya under markeringene, sier leder Lisbeth Røyneland i Den nasjonale støttegruppen til NTB.

Ifølge nyhetskanalen vil det fysiske samværet være et savn for enkelte.

– Dette er vanligvis en typisk klemmesituasjon. Det er en dag for å møte hverandre, med nære samtaler og gode klemmer. Men vi er jo selvfølgelig nødt til å forholde oss til reglene, sier Lisbeth Røyneland i støttegruppen til NTB.