Foto: Illustrasjon – Meteorologisk institutt

Advarer om polart lavtrykk

Meteorologene har sendt ut gult varsel for Lofoten og Vesterålen, og havet utafor.

– Et polart lavtrykk er i utvikling og vil torsdag kveld ligge på Tromsøflaket i havet vest for Finnmark, og det vil bevege seg i sørvestlig retning. I vestlig del av lavtrykket vil det blåse nordlig full storm på 25 m/s. Sent fredag kveld vil lavtrykket ligge ytterst i Vestfjorden og svekkes, melder Meteorologisk institutt via Yr.no.

Varselet gjelder for Røstbanken, Ytre Vestfjorden, Vesterålsbankene, Bankene utenfor Troms, Tromsøflaket, Dype D4, Dype E4, Lofoten og Vesterålen.

«D4» og «E4» henviser til havområder.

Faren øker i området fra klokken 21 torsdag kveld, og faren skal være over ved midnatt natt til fredag. I mellomtiden har meteorologene følgende anbefaling:

– Vær oppmerksom på raske endringer i været. Unngå unødvendig ferdsel på utsatte steder. Vurder om reisen er nødvendig. Sjekk veimeldinger (175.no). Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene.

Grunnen er at det polare lavtrykket overstyrer det vanlige langtidsvarselet. Disse lavtrykkene utvikler seg raskt, og er små og intense. Dermed er det vanskelig å forutse nøyaktig hvordan de slår til.

– Konsekvenser: Rask endring i vindstyrke og retning. Det kan være vanskelig fremkommelighet på grunn av snø, snøfokk og redusert sikt. Noen reiser vil kunne få lenger reisetid. Det kan være lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet kraftig snøfall i kombinasjon med vind.