Stein-Håkon Eilertsen har mange år bak seg i fagbevegelsen. Han er ikke imponert av Arbeiderpartiets håndtering av Andøya-saken. Foto: Fredrik Sørensen

Advarer Støre: – Milliardregning venter

ANDØY: Arbeiderpartiet har medvind inn i årets landsmøte, i form av den beste meningsmålinga på lang tid. Stein-Håkon Eilertsen, som har flere sentrale verv i fagbevegelsen, spår at Støre og co vil få ei milliardregning i fleisen hvis de vinner valget til høsten og overtar regjeringskontorene.

– Denne saken vil forfølge dere helt frem til neste stortingsvalg i 2021, sa Stein-Håkon Eilertsen til Ap-leder Jonas Gahr Støre, da Støre møtte medlemmer av LO Stat i Sørmarka like etter kommunevalget i 2019.

Eilertsen, som er er tillitsvalgt i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) og LO Stat, siktet til Aps støtte til vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon.

– Det er et paradoks at dere har endt opp som den store, stygge ulven i denne saken fordi dere som et seriøst parti ikke har lyttet til folket. Det er skuffende at dere ikke tok til dere innspillene vi hadde, sa Eilertsen, ifølge frifagbevegelse.no, som fulgte møtet.

Ikke tillit

Årets stortingsvalg er fem måneder unna. Torsdag starter Arbeiderpartiets landsmøte. Støre og co går inn i landsmøtet med ei fersk meningsmåling i ryggen der partiet får 25,4 prosent. Det er partiets sterkeste måling på lang tid.

Med flere roller i fagbevegelsen, skulle en tro at Stein-Håkon Eilertsen gleder seg over Aps knallmåling. Men det gjør han ikke. Skuffelsen sitter nemlig fremdeles dypt.

– Jeg ønsker et regjeringsskifte, men har ikke tillit til Ap, sier han.

Andværingen viser til samtalen med Støre i Sørmarka for et og et halvt år siden.

– Jeg var klar på at han ikke ville bli kvitt denne saken, og at den fortsatt ville være der når vi kom til valgkampen i 2021. Jeg følte ikke at han tok det på alvor. I likhet med partiets forsvarspolitiske talsperson, har han stått med hodet i sanden siden det nevnte møtet, høsten 2019. Der står han og Ap fremdeles, selv om saken fremdeles lever, sier Eilertsen.

– Hva legger du i at saken fremdeles lever?

– Jeg mener saken har «satt seg» mer. Vi har fått bekreftet flere av våre påstander om utfordringene, både hva gjelder økonomi og det som dreier seg om infrastruktur, svarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Har stengt krana

– Hvilke utfordringer sikter du til?

– Den seneste tiden har jeg fått flere signaler om at krana nærmest er stengt. Evenes-utbygginga har allerede nådd taket for øvre kostnadsramme, og det er store utfordringer når det gjelder økonomien. Nærmere bestemt tilgang på midler. Man får ikke mer nå – det er låst – og etter det jeg hører vil det være slik til etter valget i høst. Ting vil ikke bli tatt tak i før etter valget, sier Eilertsen.

– Hvilke ting?

– For eksempel ammo-håndtering, som jeg har etterlyst fra dag én. Her snakker vi om noe som må på plass. Signalene jeg får, er at dette blir så kostbart at man ikke vil ta tak i det før etter valget. Hvis det stemmer, noe jeg har all grunn til å tro, er jo det noe Ap risikerer å få rett i fanget om noen måneder, sier Eilertsen.

– Samtidig har jeg fått informasjon om at det ligger en støyanalyse for Harstad/Narvik lufthavn, Evenes, som er unntatt offentligheten. Informasjonen jeg har fått tilsier at det vil kreves omfattende støytiltak på lufthavna, som er veldig kostbare. Hvorfor en slik rapport skulle være unntatt offentligheten skjønner jeg ingenting av, men det er den informasjonen jeg får, sier Eilertsen.

– I tillegg har jo Avinor varslet fylkesmannen i Nordland om at man i år kommer til å overskride utslippstillatelsen for Aviform på Evenes. At man overskrider tillatelsen allerede før Forsvaret begynner å operere derfra, bør være nok til å få varsellampene til å blinke. De alternative løsningene som FFI vurderer, og som forsvarsministeren synes å feste sin lit til, har jeg ingen tro på, legger han til.

– Tragikomisk

Eilertsen mener alt dette er momenter som taler for at stormen rundt den omstridte nedleggelsen av Andøya flystasjon og flytting av MPA-basen til Evenes ikke vil stilne med det første.

– Jeg har i flere år brukt mine kanaler i fagbevegelsen, inn mot Ap-ledelsen, og forsøkt å få partiet til å gå i dybden på Andøya-saken. Men det har ikke vært interesse for det, sier han.

Derfor vil ikke Eilertsen drive valgkamp for Ap, eller stemme på partiet, i år.

– Ap har skuffet meg dypt. Jeg sitter i sentrale verv i LO-familien, men min erfaring siden 2016 gjør at jeg ikke kan støtte Ap i valgkampen. Men jeg ønsker som sagt et regjeringsskifte velkommen, sier Eilertsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

At han bringer dette på banen nå, er også for å belyse utfordringene for MPA-miljøet, sier han.

– Det som nå skjer, er tragikomisk. Skal man bygge en ny MPA-base, så må man bygge den best mulig. Løsning for ammo, støy og kjemikalier må selvfølgelig på plass, og det vil koste milliarder. Jeg har advart Ap flere ganger, og sier det igjen: Den regninga vil de få rett i fleisen hvis det blir regjeringsskifte, sier Eilertsen.