Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) bekrefter overfor Bladet Vesterålen at tre amerikanske patruljefly er på Andøya. Det dreier seg ikke om øvelse denne gang. (Arkivfoto)
Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) bekrefter overfor Bladet Vesterålen at tre amerikanske patruljefly er på Andøya. Det dreier seg ikke om øvelse denne gang. (Arkivfoto) Foto: Fredrik Sørensen

Amerikansk P-8-besøk skyldes uvanlig høy russisk aktivitet

ANDØY: Tre amerikanske P-8A patruljefly er for tiden på Andøya. – Det skyldes at vi nå ser en uvanlig høy russisk aktivitet i våre nærområder, opplyser Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til Bladet Vesterålen.

Mandag ettermiddag fortalte Bladet Vesterålen at tre amerikanske patruljefly (MPA) av typen P-8A Poseidon er på Andøya.

Pressetalsmann Sigurd Tonning-Olsen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) bekreftet besøket – men kunne ikke si noe om bakgrunnen.

I 13.15-tida tirsdag opplyser Tonning-Olsen at amerikanernes tilstedeværelse på Andøya skyldes uvanlig høy russisk aktivitet i våre nærområder.

– Et større antall russiske marinefartøy seiler nå mot et varslet øvingsområde, sier han.

Russerne har sendt en såkalt NOTAM-varsling om aktiviteten. NOTAM står for «notice to airmen».

– De har gjennom NOTAM meldt om fire fareområder nordvest i neste uke, fra 14. til 17. august. Når russerne varsler om slik aktivitet, er det naturlig at Forsvaret øker sin aktivitet, sier Tonning-Olsen.

– Vi ønsker å ha et godt bilde av det som skjer, og de amerikanske P-8-flyene er stasjonert på Andøya for å bidra til å øke situasjonsforståelsen i vårt ansvarsområde, utdyper han.

– Det er viktig for oss å ha god oversikt over det som skjer, hva gjelder russisk aktivitet, sier Tonning-Olsen.

– Sammen med våre egne fly og sensorer skal vi skape et godt situasjonsbilde, slår han fast.

– Du sier at det er uvanlig høy aktivitet. Er det grunn til bekymring?

– Nei, det er det ikke. Men et større antall russiske marinefartøy seiler som nevnt mot et område som ligger nord/nordvest av Andøya, og vest av Mo i Rana. Det følger vi med på, sier Tonning-Olsen.

Han understreker at norske P-3 Orion fra Andøya også flyr operative tokt nå.

– Vi går ikke i detalj om hvordan vi planlegger egen og alliert aktivitet. Men når Russland øker sin aktivitet i våre nærområder, er det naturlig at vi øker vår aktivitet for å øke situasjonsforståelsen. Det er viktig for oss og våre allierte at vi har god oversikt, og derfor deltar også P-8, sier Tonning-Olsen.

Han sier at forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) vil komme med ei pressemelding i løpet av dagen i dag, tirsdag.