Vaksine: Vaksineglass. Foto: Tor Johannes Jensen

Anbefaling fra legene: – Karantene også for de med én dose

Kommuneoverlegene i Vesterålen har kommet med nye anbefalinger for neste runde med koronatiltak. I mellomtiden har kommunene satt opp ei oppdatert liste over steder der smittede har vært.

Hadsel kommune har sendt ut ei pressemelding på vegne av kommuneoverlegene i Vesterålen. Kommunelegene hadde nemlig et møte tirsdag kveld, der de ble enige om hvilke lokale bestemmelser de anbefaler for regionen fremover.

De som har fått første vaksine for mer enn tre uker siden har tidligere hatt lettere og kortere karantenekrav enn de uvaksinerte. Det vil kommuneoverlegene i Vesterålen ha en slutt på.

Kommuneoverlegene ber om at de med én vaksinedose skal behandles som uvaksinerte når det gjelder karantene.

– Dette med bakgrunn i FHIs ferske rapport som sier at «halvvaksinerte» har betydelig redusert beskyttelse mot deltavarianten, sammenlignet med andre varianter av viruset. Denne forskriften skal i første omgang gjelde i tre uker, med tilbakevirkende kraft fra mandag 26. juli 2021, anbefaler legene.

Anbefalingen går videre til politikerne, som tar den endelige beslutningen på hvilke tiltak man skal kjøre i hver kommune. Den beslutningen skal tas i løpet av denne uka, ifølge meldinga, og vil i så fall gjelde fra begynnelsen av august.

– Fortsatt midnatt-stopp

Legene anbefaler samtidig at politikerne fortsetter med begrensningen på utelivet.

– I forrige uke ble det innført en lokal forskrift om skjenkestopp midnatt, som også innebærer at alkohol kun kan serveres i forbindelse med matservering. Den anbefales forlenget slik at den gjelder til og med lørdag 7. august, skriver legene.

– Om politikerne følger kommuneoverlegenes råd, blir også anbefalingene om bruk av munnbind videreført, legger de til.

Felles liste over smittested

Det legges opp til at kommunene skal samle ei liste over hvor folk med påvist korona har vært innom.

– Denne blir fortløpende oppdatert, og det er Sortland kommune som har koordineringsansvaret for denne lista, skriver legene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Denne lista finner du på Sortland kommunes hjemmesider.