Vindkraft-saka seiler opp som en av de heteste på tampen av valgkampen i Andøy. Nå opplyser ordførerkandidat for Andøy Frp, Halvar Rønneberg, at partiet snur og sier nei til utbygging på Andmyran.
Vindkraft-saka seiler opp som en av de heteste på tampen av valgkampen i Andøy. Nå opplyser ordførerkandidat for Andøy Frp, Halvar Rønneberg, at partiet snur og sier nei til utbygging på Andmyran. Foto: Fredrik Sørensen

Andøy Frp snur i Andmyran-saken

ANDØY: Andøy Frp snur, og vil likevel ikke ha vindkraftverk på Andmyran. Nå håper ordførerkandidat Halvar Rønneberg på hjelp fra olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) for å få trukket tilbake konsesjonen som er gitt.

Det opplyser Rønneberg til Bladet Vesterålen.

Oppkjøpt

Onsdag kveld meldteVOL at den tyske giganten Prime Capital har kjøpt Andmyran Vind AS, som har konsesjon til å bygge et vindkraftverk på Andmyran, nord på Andøya. Planlagt oppstart er allerede i 2020.

Torsdag skrevsamme avis at NVE gir Andmyran Vind AS utsatt frist for idriftsettelse av Andmyran vindkraftverk til 31.12.2021.

Het sak

Vindkraft-saka seiler opp som en av de heteste på tampen av valgkampen i Andøy. Nå opplyser ordførerkandidat for Andøy Frp, Halvar Rønneberg, at partiet snur og sier nei til utbygging på Andmyran.

– Vi ønsker ikke vindkraftverk på Andmyran lengre, sier Rønneberg til Bladet Vesterålen.

Avgjørelsen tok lokallaget før tyskerne overtok eierskapet i vindkraftprosjektet.

– En ting er konsekvensen et slikt anlegg vil få for fuglelivet. I tillegg har vi sett nøye på miljøaspektet. Når man snur på torva, så vil miljøgasser som i dag er tildekt av myra bli sluppet ut. Det er store inngrep som må gjøres, blant annet for å bygge vei og sette fundamenter, så det vil bli snakk om store miljøutslipp. Det kan ikke vi i Andøy Frp sitte rolig og se på, sier Rønneberg.

Kontaktet statsråden

Torsdag ettermiddag henvendte Rønneberg seg til partifelle Kjell-Børge Freiberg, som er olje- og energiminister. Rønneberg orienterte da Freiberg om Andøy Frps helomvending.

– Jeg håper det er muligheter for å trekke tilbake konsesjonen. Det er flere grunner til dette, lød Rønnebergs beskjed til Freiberg.

Til Bladet Vesterålen sier han at Andøy Frp vil fortsette sine forsøk på å påvirke myndighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Andmyran Vind AS fikk utsatt frist for idriftsettelse torsdag, til 31.12.2021, men jeg mener det må være mulig for myndighetene å si at også de ser at dette får så store negative konsekvenser at anlegget på Andmyran ikke er ønsket, sier Rønneberg.

Han understreker at Andøy Frp fortsatt kan komme til å inngå i et flertall i kommunestyret som er for Andmyran.

– Men vi kommer til å stemme imot uansett, slik vi tidligere har gjort i for eksempel spørsmålet om eiendomsskatt, da den i sin tid ble vedtatt innført med ordførerens dobbelstemme, sier Rønneberg.

Han håper alle partier i Andøy tenker seg om en gang til i Andmyran-saken.

– Denne saken er så viktig at vi bør gå en ekstrarunde. Her må vi tenke miljø. Disse myrene bør fortsatt brukes til natur og friluftsliv, slår Rønneberg fast.