Barneboka «Liten Ida og nordlyset» ble lansert lørdag. Den henvender seg til barn i før- og småskole, og bak den står to andværinger. Beate Heide har skrevet den, mens Inger Kaurin står for illustrasjonene.

Vanskelig tema

Og det er ei rørende bok, om et for mange vanskelig tema. Boka handler nemlig om fem år gamle Ida, som rammes av leukemi.

– At barn kan dø av sykdom er fremdeles et tabubelagt tema i Norge. Det er noe nesten naturstridig i det at barn kan dø, noe vi ikke ønsker å forholde oss til. Men det er viktig at vi tør å snakke om det, sier Heide.

I boka har alvorlig syke Ida ei klok bestemor, som tar henne med på kirkegården, slik at hun vet hva som skjer når man dør.

– Ida blir sykere og sykere, og kjenner det selv. Hun møter også andre som er alvorlig syke, forklarer Heide.

To språk

Boka skrev hun for flere år siden. Nå er den endelig gitt ut, og det på både norsk og samisk.

– Hvordan fikk du idéen til boka?

– Jeg har jobbet i psykiatrien, med terminalt syke barn. Å miste et barn er en utrolig stor sorg, og det er vanskelig for foreldre å gi slipp. Av og til må dessverre foreldre si til ungene at det er greit, at de ska få lov til å dø. Jeg tenkte at dette må jeg kunne skrive om, på en måte som normaliserer det å dø litt. En slags alminneliggjøring, sier Heide.

Hun håper boka kan bli brukt i barnehage og skole når man har fokus på temaer som gjør at det passer å lese den.

– Døden er en del av livet. Jeg mener det er viktig å ikke vente til dette er et tema man må ta opp med barn, på grunn av at man står midt oppi det, sier Heide.

Hun innrømmer at det var vanskelig å skrive boka.

– Man blir knyttet til personene man skriver om. Jeg var blank på øynene flere ganger, og ville ha en lykkelig utgang. Men det gikk jo ikke, sier Heide.

I boka bruker hun blant annet et samisk sagn.

– Sagnet sier at når mennesker dør går sjela opp i nordlyset. Når man ser nordlyset er det døde sjeler som danser. En slik beskrivelse er konkret for en unge, og i boka spør Ida bestemor om hun vil vinke til henne når hun ser nordlyset, sier Heide.

Boka er nå i salg flere steder i Vesterålen.