Omkamp: Både Sp og SV vil ha vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon omgjort. Saken blir en het potet i valgkampen. Foto: Fredrik Sørensen

Andøya: – Det blir veldig interessant å følge med framover

ANDØY: Høyre fnyser av Sp og SVs krav om å videreføre Andøya flystasjon. Ap retter på sin side fokus mot omstillingstiltak i Andøy. – Ingen av delene overrasker meg, sier Stein-Håkon Eilertsen, som er spent på fortsettelsen.

Som Bladet Vesterålen tidligere har fortalt, varsler både Sp og SV at de vil kreve omgjøring av vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon hvis det blir regjeringsforhandlinger med Ap etter stortingsvalget 13. september.

Les også
Nestlederen bekrefter: SV vil kreve omkamp om Andøya

– Vi har formuleringa klar, når det gjelder hva vi ønsker å ha med i ei eventuell regjeringsforhandling, og det er formuleringa vi har vært enig med Sp om hele veien: Et rent omgjøringsvedtak av beslutninga om å legge ned Andøya flystasjon, sa nestleder Torgeir Knag Fylkesnes i SV da han besøkte Andenes lørdag.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum var også urokkelig på at Andøya-saken skal opp i eventuelle regjeringsforhandlinger på rødgrønn side, da han besøkte Andenes i midten av juni.

Les også
Se hvem som dukket opp på Andøya: – Vi er klare for tøffe forhandlinger

– Følger nøye med

Stein-Håkon Eilertsen, som er leder av Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) på Andøya flystasjon, er glad for at både Sp og SV er så tydelige.

– De bekrefter det de har stått for helt siden vedtaket i 2016, og det er bra, sier Eilertsen.

– Har du troen på at Andøya-saken blir mer enn symbolpolitikk?

– Det blir i alle fall veldig interessant å følge med framover, og spesielt hvis det blir regjeringsskifte, sier Eilertsen.

Han husker godt at Venstre og KrF frontet Andøya-saken, og at disse partiene ønsket omgjøring av nedleggelses-vedtaket, helt til de gikk inn i Solberg-regjeringa i henholdsvis 2018 og 2019.

– Jeg skjønner at mange har mistet troen. Men husk at Sp og SV har et annet utgangspunkt enn Venstre og KrF hadde. Både hva angår styrkeforhold, og det faktum at det for Sp og SV ikke er snakk om å gå inn i ei allerede etablert regjering. Her skal det eventuelt forhandles om å danne ei ny regjering, og disse partiene har vært krystallklare på hva de mener. Jeg har tillit til at de mener noe med det, når de går så høyt ut, sier Eilertsen.

– Så er jeg selvsagt klar over at det er valgkamp, og jeg vil følge nøye med framover. Jeg er opptatt av at det blir en redelig prosess, med ærlighet og oppriktighet. Det gjelder både fra rødgrønn side, og fra høyresida. Opplever jeg usannheter, vil jeg komme raskt på banen, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Følger saken videre: Stein-Håkon Eilertsen, leder for Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) på Andøya. Foto: Fredrik Sørensen

Svarer Elvenes

NRK Nordland intervjuet mandag sentrale forsvarspolitikere i Høyre og Ap, med utgangspunkt i at to av tre partier på rødgrønn side går til valg på å berge Andøya flystasjon. Høyres Hårek Elvenes fnyser av utspillene til Sp og SV.

– Merkostnaden med en delt løsning mellom Andenes og Evenes vil over 20 år være i størrelsesorden fem til seks milliarder. Det er penger som må hentes hvis denne utbygginga skal reverseres, sier Elvenes til kanalen.

Han legger til:

– Dette blir en god løsning, og det er gjennomdokumentert at å samle de fremskutte jagerflyene på Evenes sammen med de maritime er den løsninga som gir best operativ evne i forhold til kostnaden.

Les også
Forsvarssjefen etter tokt med Orion: – Politikerne får bestemme. Det er derfor vi velger dem

Eilertsen i NOF kjøper ikke Høyre-politikerens argumentasjon.

– I henhold til vedtaket fra 2016 skal Andøya flystasjon legges ned. Området skal legges brakk, og frigis til sivil næringsvirksomhet. I dag vet vi derimot ikke hva som blir igjen på Andøya, og til hvilken kostnad. Sitter Hårek Elevenes med informasjon som ingen andre gjør om hva som blir igjen her, og hva det vil koste?

– Når det nå børstes støv av Elvenes i denne saken, er det for øvrig interessant å se at han bruker eksakt samme argumentasjon som i 2016. Mye har derimot skjedd i saken siden den gang, og det framstår ikke som om han har fulgt spesielt nøye med, sier han.

– Når Elvenes hevder at det vil koste 5-6 milliarder å reversere vedtaket om å legge ned på Andøya, så har han ikke tatt høyde for det som eventuelt skal være igjen på Andøya. For det er ikke avklart. Han tar heller ikke høyde for at vi ikke har sett alle kostnadene for utbyggingstrinnene på Evenes. Det er flere uklare prosjekter, der vi ikke vet kostnaden, som ammunisjonshåndtering, støyisolering og baneavising. Nå skal visstnok anbudene på permanent MPA-hangar ha kommet, og jeg blir ikke overrasket om prisen overskrider kostnadsramma, fortsetter Eilertsen.

– Elvenes sier også at det er gjennomdokumentert at Evenes-utbygginga er ei god løsning. Jeg får, som tillitsvalgt, mye informasjon, blant annet hva gjelder infrastrukturen som bygges, og her påpekes det blant annet at løsninger er valgt av hensyn til økonomi, ikke funksjonalitet. Det vil selvsagt ha betydning for det operative, tilføyer han.

Les også
Dette er sjefens beskjed til Andøya-ansatte

– Men er man kommet for langt med investeringene på Evenes til at det er fornuftig å omgjøre delen av vedtaket som omhandler MPA?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Slett ikke. Norge og NATO-alliansen har behov for det som er bygd på Evenes. Og når det gjelder eventuell sameksistens på Andøya mellom Forsvaret og næringslivet, er dette fullt mulig. Bare se på hvor godt Forsvaret og Andøya Space har samarbeidet hittil, sier Eilertsen.

– Alt i alt er det på tide å etterspørre hva som gjenstår på Evenes, hvor man ligger i løypa når det gjelder kostnader, inkludert framtidige kostnader. Det er selvsagt ikke gratis å ha MPA-basen på Andøya, og det må man også vurdere i en slik gjennomgang, men det er helt på sin plass at man nå tar en full gjennomgang av kostnader og operative behov, fortsetter NOF-lederen på Andøya.

Les også
Får hederspris – fortsetter kampen: – Klarer han det, så er det et kunststykke jeg ikke har sett maken til

Ikke overrasket over Ap

Eilertsen håper Sp og SV nå setter seg ned og snakker sammen, og at de legger press på Ap.

Overfor NRK Nordland vil ikke Anniken Huitfeldt, som er forsvarspolitisk talsperson i Ap, svare på konkrete spørsmål om Sp og SVs Andøya-krav.

Les også
Kjemper for Bodø: – Tror ikke det vil være mulig å endre Andøya-beslutningen

– Snart fem år siden stortingsvedtaket om flytting fra Andøya til Evenes og med byggingen i gang på Evenes, vil vi nå heller prioritere å få etablert et nasjonalt senter for rominnovasjon på Andøya og få fortgang i utbyggingen av satellittbasen Andøya Spaceport. Vi vil ha en kraftfull omstilling, og har prioritert Andøy Havn inn i alle våre alternative budsjetter, sier Huitfeldt til kanalen.

Eilertsen er ikke overrasket.

– I snart fem år har Huitfeldt stort sett snakket om omstilling og øvrig næringsvirksomhet når det gjelder Andøya-saken. Det er på tide at Aps forsvarspolitiske talsperson konsentrerer seg om forsvarspolitikk, framfor nærings- og distriktspolitikk, sier han.

– Jeg sa det til partileder Støre på Sørmarka like etter kommune- og fylkestingsvalget i 2019; denne saken vil forfølge dere helt frem til neste stortingsvalg i 2021. Nå er det bare å si takk for sist. Vi ser hvor saken står i dag. Ap bør, om ikke annet, dykke inn i saken på nytt, og gjøre seg opp ei mening med utgangspunkt i dagens faktiske forhold. Skal velgerne ha tillit til dem, er det et minimum, slår Eilertsen fast.

Les også
Advarer Støre: – Milliardregning venter