Jonni Solsvik. Foto: Fredrik Sørensen

Andøya-saken: – Det som nå skjer i sosiale medier må stoppes

ANDØY: Først tapte Senterpartiet slaget om Andøya flystasjon i regjeringsforhandlingene med Arbeiderpartiet. Så ble Odd Roger Enoksen fra Andøya utnevnt til landets nye forsvarsminister. Reaksjonene i sosiale medier lot ikke vente på seg.

Engasjementet rundt Andøya flystasjon har vært enormt siden 2016, da hovedbasen for maritime patruljefly (MPA) på Andenes ble vedtatt nedlagt i Stortinget.

Kampen for flystasjon har fortsatt med uforminsket styrke de fem seneste årene, men onsdag denne uka ble spikeren i kista satt.

Senterpartiet tapte nemlig siste slag om MPA-basen i regjeringsforhandlingene med Arbeiderpartiet – og dermed fortsetter arbeidet med å bygge ny MPA-base på Evenes. MPA-basen på Andøya skal i henhold til gjeldende planer avvikles i 2023.

Les også
Sp ofret Andøya – den nye regjeringa kompenserer med kraftpakke

– Må stoppes

Bladet Vesterålen har fått flere henvendelser om reaksjonene i sosiale medier, etter at Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) presenterte regjeringsplattformen på Hurdalsjøen onsdag.

Andøya flystasjon ble ikke nevnt i plattformen, men Vedum bekreftet på spørsmål fra VG at Evenes-flyttinga ligger fast også nå som landet har fått ny regjering.

Jonni Solsvik, som var Høyre-ordfører i Andøy i 20 år fra 1999 til 2019, er en av dem som nå reagerer på det som utspiller seg på nett.

– Dette må stoppes, sier han kontant.

Solsvik sier at det er fullt legalt – på alle måter – å være frustrert og forbanna over at Senterpartiet har inngått en avtale med Arbeiderpartiet som innebærer at vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon skal gjennomføres.

– Det er legalt å være frustrert, og det er selvsagt legalt å ytre seg om det. Men det som nå skjer, er ikke greit, sier Solsvik.

Les også
Nå har han overtatt: Dette er Enoksens første ord som forsvarsminister

Netthets

Solsvik viser til en lang rekke ytringer rettet mot Senterpartiet – og mot enkeltpersoner med politiske verv. Det gjelder blant annet landets nye forsvarsminister, Odd Roger Enoksen (Sp) fra Andøya. Denne utnevnelsen har overrasket mange – og har resultert i en rekke ytringer på nett som Solsvik anser som langt under beltestedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det har vært mange ytringer, både av enkeltpersoner på Facebook, og i tråder i diverse Facebook-grupper, sier Solsvik.

Han trekker fram Bevar Andøya Flystasjon (BAF) – ei Facebook-gruppe som i skrivende stund har 26.700 medlemmer fra hele landet.

– Veldig mange av ytringene jeg sikter til finner vi i tråder i denne BAF-gruppa. Disse gagner overhodet ikke Andøy-samfunnet. Heller tvert imot, sier Solsvik.

– Jeg har full forståelse for frustrasjonen over vedtaket, og frustrasjonen over at Senterpartiet ikke nådde fram. Jeg deler denne frustrasjonen. Men en del av det som skrives i sosiale medier nå, både i den nevnte BAF-gruppa og andre steder, er som sagt langt over streken. Husk, det er personer som rammes. Like viktig: det står familier bak disse personene, som også rammes utilbørlig, sier Solsvik.

Ber BAF ta grep

Solsvik mener dette ikke kan fortsette, og ber nå administratorene av BAF-gruppa om å ta grep.

– Etter min mening må administratorene enten sørge for at all netthets og alle kommentarer som går over grensa blir luket helt vekk, eller vurdere å legge ned, sier Solsvik.

Han presiserer at han ikke mener å gå til angrep på ytringsfriheten.

– Men alle har vi et ansvar når vi ytrer oss, for ytringene rammer noen. Vi har erfaring, både nasjonalt og internasjonalt, der ytringer som er på grensa til mobbing og hets – som en del ytringer i BAF-gruppa bærer preg av – kan stimulere krefter som ingen av oss ønsker at skal stimuleres, sier Solsvik.

– Administratorene i BAF-gruppa har flere ganger oppfordret folk til å være saklige. Det skal de ha honnør for. Men min vurdering nå, av det som utspiller seg, er at det ikke er nok. Nå må det hardere lut til. Å luke ut alle ytringer som er over grensa vil være et betydelig arbeid for den elle de som administrerer siden, men det må til. Lar ikke det seg gjøre, må de vurdere å stenge siden ned, fortsetter den tidligere Andøy-ordføreren.

– En del av innleggene jeg har sett inneholder faktisk konspirasjonsteorier som potensielt kan stimulere til nettopp netthets, som igjen rammer enkeltpersoner. Det er ikke greit, slår han fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Skader Andøy-samfunnet

Han mener mye av argumentasjonen som nå føres ikke gagner Andøy-samfunnet.

– Den gjør det motsatte. Den skader Andøy-samfunnet, sier Solsvik.

– Det er helt greit å være uenig i den nye regjeringas standpunkt om Andøya. Det er også greit å mene at Odd Roger Enoksen ikke burde takket ja til å bli forsvarsminister. Det er ikke det dette handler om. Nå må vi ta vare på hverandre, og uttrykke oss saklig og skikkelig, sier Solsvik.

Les også
Enoksen: – Klar over at det er ulike oppfatninger heime
I gang: Odd Roger Enoksen (Sp) har tatt fatt på jobben som forsvarsminister. Foto: Marita Isaksen Wangberg Foto: FD

Han presiserer at han ikke forsøker å legge skylda for det som nå utspiller seg på administratorene av BAF-gruppa.

– Det de driver med er jo i utgangspunktet positivt. De samler og formidler viktig informasjon. Men nå føler jeg at de er i ferd med å miste kontrollen, sier Solsvik.

– Klarer de ikke å luke dette vekk, så bør de som sagt vurdere å stenge siden. Kanskje kan det heller etableres ei ny side, som handler om mulighetene vi har framfor oss til å utvikle Andøy-samfunnet videre i ei positiv retning, spør han.

– Jeg er som sagt like kritisk til måten Senterpartiet håndterte dette på, og ikke minst hvordan de framførte dette da regjeringsplattformen ble lagt fram. Men det rettferdiggjør ikke en slik oppførsel som vi nå er vitne til. Nå er det nok, avslutter Solsvik.

Dette sier BAF

Bladet Vesterålen har gitt Bevar Andøya Flystasjon (BAF), som nevnes konkret i artikkelen, anledning til samtidig imøtegåelse.

Odd Bakken, som er en av administratorene i Facebook-gruppa, kommenterer saken slik:

«BAF er en Facebook-gruppe som i over fem år har hatt som oppgave å bidra til at overvåkingsflyene beholdes på Andøya. De aller fleste av medlemmene har ingen direkte tilknytning til Andøy kommune.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi har satt vår ære i å holde høy kvalitet og saklighet. Det mener jeg at vi har klart. At framstående personer med lang fartstid i ledende stillinger innen Forsvaret deltar i debatten i gruppen og deler innlegg derfra tyder på at vi har klart det.

Vi har fra starten av gjort et bevisst valg om å holde fokus på det forsvarsfaglige og ikke på konsekvensene for lokalsamfunnet.

Å administrere en så stor gruppe på sosiale medier er en krevende balansegang. Medlemsmassen er et tverrsnitt av befolkningen. Vi må drive gruppa slik at alle føler at de har en stemme og er en del av felleskapet.

Denne uka har vært tøff for mange. Vi har luket ut mye som har gått over streken, men vi kan ikke kneble alt. Innen rimelighetens grenser føler vi at vi må gi utløp skuffelse, oppgitthet og sinne.

De tre siste dagene har det kommet inn over 100 innlegg, over 3.000 kommentarer og 20.000 reaksjoner.

På onsdagen var halvparten av medlemmene i gruppa innom, nesten 14.000 mennesker.

Vi har prøvd å følge med fortløpende men det kan godt hende at det har sluppet gjennom upassende uttalelser som burde vært luket ut.

Facebook har en funksjon for å rapportere upassende innhold som vi oppfordrer medlemmene til å bruke.

Det er vanskelig å svare på utspillet til Solsvik, siden han ikke peker på konkrete innlegg og kommentarer. Vi administratorer i gruppen tar gjerne imot konkrete tilbakemeldinger og innspill på hvordan vi kan gjøre jobben vår bedre».