Sikret stor avtale: Andøya Space har sikret seg en svært viktig avtale som gjør at selskapet nå er langt nærmere å etablere en kommersiell oppskytningsbase i Børvågen. Foto: Fredrik Sørensen

Andøya Space har inngått 20-årsavtale med tysk selskap om oppskyting av satellitter

ANDØY: Det private selskapet Isar Aerospace har signert en langsiktig avtale om å skyte opp små satellitter fra Andøya. – En milepæl, sier Odd Roger Enoksen.

Avtalen gir Isar Aerospace eksklusiv tilgang på én av de to oppskytningsrampene som skal bygges i Børvågen.

Ifølge E24 strekker avtalen seg over de neste 20 årene, og den inkluderer også tilhørende tjenester og infrastruktur.

– Dette er en viktig milepæl. Avtalen er forpliktende, langsiktig og sier noe om antall oppskytninger. Det gir oss forutsigbarhet, sier administrerende direktør Odd Roger Enoksen til avisa.

Til Bladet Vesterålen sier Enoksen at Andøya Space har jobbet opp mot det tyske selskapet i lang tid.

– Det er et spennende selskap, som har tunge aktører bak seg. Vi har stor tro på at de vil lykkes, og det er også årsaken til at vi har inngått en såpass eksklusiv avtale som å gi dem tilgang til den ene av de to rampene vi bygger, sier Enoksen.

Området: Illustrasjon av området Andøya Space skal bygge i. Foto: Innsendt

Rampen tyskerne har sikret seg, er den første som bygges i Børvågen.

– Vi skal være klare til oppskyting i løpet av andre kvartal neste år, sier. Enoksen til Bladet Veasterålen.

Isar Aerospace er ifølge E24 et privat selskap fra München i Tyskland som har utviklet en egen bærerakett ved navn «Spectrum», som skal brukes til å tilby oppskytninger av satellitter på opptil 1.000 kilo til verdensrommet.

Administrerende direktør i selskapet, Daniel Metzler, er strålende fornøyd med avtalen.

– Lengden og eksklusiviteten i avtalen gjør oss i stand til å tilby langsiktige utskytningstjenester fra europeisk jord. Eksklusiviteten gir oss fleksibiliteten og kostnadseffektiviteten vi trenger for å løfte små og medium store satellitter ut i rommet når som helst, sier Metzler i ei pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til E24 sier Enoksen i Andøya Space at avtalen med tyskerne beviser at satellittbasen på Andøya er kommersielt levedyktig.

– Avtalen reduserer risikoen voldsomt med tanke på markedsusikkerhet. Nå kan vi legge til rette for en konkret kunde over mange, mange år, sier Enoksen til avisa.

Som Bladet Vesterålen tidligere har fortalt, skrev Andøya Space kontrakt med tyske Rocket Factory Augsburg (RFA) i fjor høst. Også denne avtalen innebærer at første oppskyting skal skje fra Andøya i løpet av neste år.

Les også
Nå har tyskerne rakett-kontrakt på Andøya
Satellittbase: Det planlegges nå med to oppskytingsramper på Børvågneset. Foto: Innsendt