Angrer ikke på søringkarantene – men den kommer neppe tilbake

Reise: Fly under landing på Skagen lufthavn. Illustrasjonsbilde. Foto: Tor Johannes Jensen

HADSEL/NORDLAND: Ordførere og leger i nord mener de er mye bedre forberedt på koronaspredning enn i mars.

NRK har tatt en ringerunde til flere kommuner som innførte karanteneplikt for folk som reiste fra Sør-Norge i starten av koronapandemiens inntog i Norge. Statskanalen fant ingen som ivrer etter å kreve karantene fra hele eller deler av Sør-Norge nå, tross høye smittetall blant annet i Bergen og Østfold.

– Det var helt udramatisk og logisk å innføre det tiltaket tidligere i år. Det var en helt annen situasjon. Da handlet det om utstyr og forberedelser, og poenget var å bremse, sier kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin i Hadsel til NRK.

– Men det blir neppe aktuelt nå. Nå er vi betydelig bedre stilt over hele landet, mener han.

– Kommunene går tungt inn, bruker masse ressurser på smittesporing, bruker karantene og får kontroll. Det er en mer rasjonell og mindre inngripende strategi totalt sett, sier han til statskanalen.

Bleidvin fungerte flere ganger som talsperson for kommunelegene i Vesterålen og omegn på senvinteren og våren, mens alle som kunne det i Norge gikk på hjemmekontor.

Også Værøy-ordfører Susan Berg Kristiansen, Vestvågøy-ordfører Remi Solberg og Rana-kommuneoverlege Frode Berg mener man nå er mye bedre forberedt på lokale utbrudd. Berg mener situasjonen var ute av kontroll i mars, med lite smittevernutstyr.

Berg savner imidlertid klarere reiseråd når det gjelder Norge.

– Her finnes det ingen klare anbefalinger. De er derimot veldig tydelig på reiser i utlandet. Noen litt tydeligere anbefalinger også innenlands kunne vært greit. Det er i hvert fall bedre enn karantenekrav, sier han til NRK.

Les også
Kommunelegen sa ja: – Maks 200 på titoppersen – og vi går på
Les også
Hurtigruten ba Hadsel holde stilt om hvor koronasmitten kunne komme fra