Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Inger Merete Elven

Anker ikke samehets-dom

– Jeg håper flere bruker denne dommen, sier den fornærmede mannen til NRK.

En mann fra Meløy kommune ble i mai dømt til 15 dagers betinget fengsel og 15.000 kroner i bot, for å ha bedrevet samehets på Facebook. Hålogaland lagmannsrett opprettholdt da dommen fra Salten tingrett.

Nå viser det seg at dommen blir stående.NRK sitererSaltenposten på at den dømte mannen ikke anker saken til Høyesterett.

– Dette er en historisk seier, fordi vi har vunnet frem med våres krav om å slippe samehetsen og det er vi veldig glad for, sier den fornærmede, Hans Petersen fra Rognan i Nordland, til statskanalen.

– Jeg håper at flere tar tak i rasisme og anmelder det og bruker denne dommen for det den er verdt, fordi den er veldig verdifull for oss samer som har blitt harselert i massevis av år, legger han til.

Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk Senter, har liknende forhåpninger.

– Vi mener at en bot er en riktig straffereaksjon mot hatefulle ytringer. Det skal veldig mye til før soning i fengsel er riktig, sier han til statskanalen.

Dommen er for en kommentar mannen la ut på Avisa Nordlands Facebook-side. Her skrev han at han bevisst prøver å treffe rein på veien, og at samene jager reinen ut på veien for å få erstatning. Videre la han ut om både alkoholbruk og hasjbruk blant samer, gjorde narr av folkedrakten deres, og mer til.

Mannen hevdet i retten at det var ment som humor. Lagmannsretten fikk blant annet lagt fram lydklipp fra radioprogrammet Kommisjonen, et program med Atle Antonsen og Johan Golden. Lagmannsretten mente imidlertid ikke at liknende ytringer i et radioprogram skulle unnskylde den tiltalte.

Lagmannsretten hadde ikke vært borti en liknende sak før, med ytringer i et kommentarfelt på Facebook.