Arbeiderpartiets Tove Mette Bjørkmo fikk ikke fortsette som ordfører i Sortland etter valget. Senterpartiet gikk seirende ut i kommunen. (Arkiv
Arbeiderpartiets Tove Mette Bjørkmo fikk ikke fortsette som ordfører i Sortland etter valget. Senterpartiet gikk seirende ut i kommunen. (Arkiv Foto: Sverre Idar Lakså

– Arbeiderpartiet mister halvparten av ordførerne i Nordland

SORTLAND: Arbeiderpartiet ligger an til å miste rundt halvparten av ordførerne i Nordland etter valget. Senterpartiet ser ut til å doble sitt antall, viser en gjennomgang NRK Nordland har utført.

Ifølge kanalen har ulike partier inngått avtaler om samarbeid i 33 av 41 kommuner i Nordland etter valget. Resultatet er at Arbeiderpartiet ser ut til å halvere antall ordførere i fylket.

Som Bladet Vesterålen tidligere har omalt, mister Arbeiderpartiet alle sine tre ordførere i Vesterålen. Hverken i Øksnes, Sortland eller Hadsel får Arbeiderpartiet ordføreren i neste fireårsperiode. Partiet sikret seg dog ordføreren i Lødingen.

IfølgeNRK Nordland hadde Arbeiderpartiet ordføreren i 25 av de da 44 kommunene i Nordland i forrige periode. Så langt er det klart at de beholder ordføreren i 11 kommuner. I tillegg har de fått ordføreren på Træna, melder kanalen.

Leder i Nordland Arbeiderparti, Ida Pinnerød, erkjenner overfor NRK Nordland at partiet gjorde et dårlig valg.

– Vi skal gå i oss selv for å se hva vi har gjort feil. Det er åpenbart at vi har presentert for dårlige svar til velgerne våre. Vi må få bedre fram hvordan vi skal utvikle Nordland framover, sier hun.