Elg: Lever farlig langs veiene.

Avlivet skadd elg med forlenget kniv

E10: I Vågan har det vakt oppsikt at en skadet elg ble avlivet med kniv sist helg, etter at den var påkjørt og lå alvorlig skadet på E10 i Kabelvåg

Ifølge Lofotposten aksepterte politiet søndag et forslag fra en person på stedet som mente seg kompetent til å avlive elgen med kniv, og påberopte seg å være erfaren jeger. Forsøk på å kontakte viltnemnda i Vågan skal da ha mislyktes, og elgen lå ved veien, ute av stand til å reise seg, melder Lofotposten.

Da viltnemndas ettersøksjeger etter hvert ankom, var det bare en blodpøl og noen hår igjen etter elgen, og det vakte stor bestyrtelse at elgen var fjernet. En voksen elg er et stort dyr, og noen synes – ifølge Lofotposten – at avlivinga virker som en blodig affære. Kniven som var til rådighet hadde kort blad, og det skal ha vært nødvendig med forlengelse på redskapet, for gjøre kniv til elg-drapsvåpen.

Obduksjon av skrotten skal i ettertid ha vist mellom ti og tolv knivstikk, ifølge avisa, noen av disse i bakkant av bogen. Mattilsyn og viltnemnd kritiserer både bøddel og politi, og mistenker unødige lidelser påført – kanskje nettopp hva man ville unngå:

Til Lofotposten har politistasjonssjef Ketil Finstad-Steira forklart at hvis et dyr pines, tilsier nødrett at dyret kan avlives – forutsatt på forsvarlig vis, og at den som gjør det er kapabel til det.