Det er ei krevende tid ved Andøya flystasjon. Nå må Åpen dag som skulle arrangeres 24. august avlyses.
Det er ei krevende tid ved Andøya flystasjon. Nå må Åpen dag som skulle arrangeres 24. august avlyses. Foto: Fredrik Sørensen

Avlyser jubileumsfeiring ved flystasjonen: – Må prioritere oppdragene

ANDØY: Lørdag 24. august skulle Luftforsvarets 75-årsdag og Orion-flyenes 50-årsdag feires på Andøya flystasjon. Nå er arrangementet avlyst.

Det opplyser Luftforsvaret i et innlegg på Facebook.

Det var planlagt at Luftforsvarets 75-årsdag og 50 år med Orion-flyene på Andøya skulle feires med åpen dag. Lokalbefolkning og øvrig publikum var invitert til å ta del i feiringa.

På Facebook melder Luftforsvaret at 133 Luftving ved Andøya flystasjon dessverre må kansellere det planlagte arrangementet ved flystasjonen lørdag 24. august.

– Personellet ved avdelingen har over lengre tid jobbet svært hardt med å løse sine oppdrag. Nå står vi i en situasjon der vi må prioritere å fortsette å løse vårt primære oppdrag, opplyser Luftforsvaret.

– Vi beklager at situasjonen har blitt som den har blitt, og syns det er svært synd at vi ikke får markert Luftforsvarets 75-årsdag og P-3 Orions 50 år på Andøya sammen med lokalbefolkningen og øvrig publikum. Vi vil på et senere tidspunkt planlegge med et nytt arrangement for publikum. Følg med på Luftforsvarets Facebook-side for mer informasjon om dette, går det fram.

Det har som Bladet Vesterålen tidligere har omtalt vært ei svært krevende tid ved Andøya flystasjon etter vedtaket om å flytte hovedbasen for maritime patruljefly til Evenes. Det skal skje når de nye patruljeflyene, P-8A Poseidon, ankommer Norge. Det første flyet skal etter planen komme i 2022, og alle fem skal være på plass i 2023.

Svært mange ansatte har forlatt flystasjonen på Andenes etter vedtaket – noe som har skapt utfordringer for den operative drifta.

Den sikkerhetspolitiske situasjonen i nordområdene har også endret seg til det verre den seneste tiden, og tre amerikanske P-8-fly er for tiden plassert på Andøya for å bistå det norske MPA-miljøet.