Besøkte Evenes: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) la ned grunnsteinen for MPA-bygget på Evenes onsdag. Foto: Ronja Natalie Røe Nilsen / Forsvaret

Bakke-Jensen fnyser av Andøya-lovnad: – Spesielt, sier Sp

ANDØY: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) fnyser av Sp og SVs lovnader om å berge Andøya flystasjon, hvis partiene kommer i posisjon til det etter valget.

Åtte F-35 fra Ørland landet på Evenes onsdag formiddag. De neste to ukene skal kampflyene operere ut fra flystasjonen for første gang, under øvelse Falcon Deploy. Fra januar skal Evenes flystasjon overta QRA-oppdraget på vegne av Norge og Nato.

La ned grunnstein

Kampflyenes ankomst var ikke den eneste begivenheten på Evenes onsdag. Rett etter at F-35-flyene kom inn for landing, la forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) ned grunnsteinen for P-8 Poseidon-bygget – nærmere bestemt skvadrons- og vedlikeholdsbyggene for MPA-kapasiteten.

– Vi snakker om mye i Nord-Norge, men veldig sjelden hvor trangt det er. Jeg vet ikke hvor mange leserinnlegg jeg har lest og svart på, om hvor lite plass det er på Evenes. Dette er altså en av de største etableringene i landsdelen noen gang, sa Bakke-Jensen, ifølge Forsvaret.

– Sammen med publikum fikk han se den rundt 700.000 kvadratmeter store tomten som etableres for den nye P-8-skvadronen. Forsvarsministeren fikk for første gang styre en gravemaskin til å bokstavelig talt grave ned grunnsteinen for P-8-byggene, skriver Forsvaret på sin nettside.

Les også
Ta Bladet Vesterålens valgomat!

– Fnyser av Sp og SV

Som Bladet Vesterålen tidligere har omtalt, går både Sp og SV til valg på videre drift av hovedbasen for maritime patruljefly (MPA) på Andøya, i ei delt løsning med Evenes, der Evenes blir QRA-base.

Bakke-Jensen uttaler seg om dette i et intervju med Harstad-Tidende – og han er ikke nådig i omtalen av Sp og SVs kamp for basen på Andøya.

– Det er totalt urealistisk. Det er ingenting i regnestykkene deres som holder mål. Det er en teori som ikke lar seg praktisere. Det er å kaste blår i øynene på befolkningen å skape inntrykk av at det vil skje, sier forsvarsministeren til avisa.

– Spesielt

Willfred Nordlund, stortingsrepresentant for Senterpartiet, har følgende å si om Bakke-Jensens utspill:

– Det er spesielt å høre, spesielt når det kommer fra Bakke-Jensen og Høyre. Er det noen som har bevist at de ikke kan regne, så er det forsvarsministeren og hans parti. Uttalelsen i Harstad Tidende får stå for hans regning, sier Nordlund.

– Vi i Senterpartiet mener fremdeles at det er behov for alle flystasjonene i nord når Bodø er lagt ned. Det er heller ingenting som tyder på at nedleggelsen av Andøya blir oppfylt i overskuelig framtid, sier Nordlund, og peker på Natos oppdaterte planverk, og alliert mottakskapasitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Forsvarsministeren står fortsatt på at vi skal samle alle eggene i en kurv, og redusere fotavtrykket i nord. Senterpartiet er tydelig: vi vil ha delt løsning, med overvåkingsfly på Andøya og kampfly på Evenes, sier Nordlund.

Stortingsrepresentant: Willfred Nordlund (Sp). Foto: Fredrik Sørensen

Han utdyper:

– Når man likevel ska ha basen på Andøya til å ta imot allierte, og ruste den opp til det for å være Nato i nord i framtida, kan det like gjerne være daglig drift begge steder. Vi vil fase inn de nye overvåkingsflyene på Andøya, og ruste basen for daglig drift slik som i dag, sier Nordlund.

– Jeg mener bestemt at det vil være fornuftig bruk av pengene. Når vi samtidig vet at våre allierte er på full fart tilbake til det gamle spredningskonseptet, for å øke sikkerheten, er det slik vi ser det helt naturlig at også Norge gjør det, sier Nordlund.

Han gjentar partiets tidligere budskap:

– For Senterpartiet blir dette en av de aller viktigste sakene i eventuelle forhandlinger om regjeringsdeltakelse. Og jeg håper folk som støtter oss i denne saken gir oss myndighet til å gjøre om vedtaket, sier Nordlund.

Les også
Se hvem som dukket opp på Andøya: – Vi er klare for tøffe forhandlinger
Les også
Nestlederen bekrefter: SV vil kreve omkamp om Andøya