Kommuneoverlege: Mette Røkenes. Foto: Inger Merete Elven

Bekymret for korona-sommeren: – Det er ikke over

– At vi ikke skal få koronasmitten hit vil være en utopi. Det er fare for oppblussing helt til befolkningen er blitt immun, advarer Sortland-overlege Mette Røkenes.

Kommuneoverlege Mette Røkenes merker seg at samfunnet åpnes opp mer og mer.

– Tilbakemeldingen vi også får fra Folkehelsinstituttet er at mennesker oppholder seg tettere på hverandre og over lengre tid nå enn bare for noen uker siden, skriver hun i en melding til media.

Hun advarer nå mot å oppføre seg som om pandemien er over.

– Bekymringen min for sommeren er tidvis stor. Befolkningen vil reise mer innad i landet og bevege seg mellom områder med lite og større smittepress. Det er også åpnet litt opp for reise over landegrensen. Dette vil mest sannsynlig føre til økt smitte, advarer hun.

– I Oslo har de hatt en tredobling av positive prøver siste uke! Så smittepresset i ulike deler av landet varierer mye, og at vi ikke skal få det hit vil være en utopi. Det planlegges større arrangementer og samlinger, vi reiser over lengre distanser, og risikoen for lokale utbrudd kan være stor. Spesielt hvis smittevernrutiner ikke overholdes, mener hun.

– Selv om sannsynligheten og risiko for spredning i Norge nå vurderes som moderat, så må det planlegges for en ny, nasjonal bølge, er informasjonen vi får fra Folkehelseinstituttet. Viruset er i Norge og i verden, og det er like smittsomt og sykdomsskapende som før. Den norske befolkningen er i praksis like lite immun som før. Fremover vil det være fare for oppblussing av epidemien helt til befolkningen er blitt immun gjennom vaksinasjon eller gjennomgått infeksjon, slår hun fast.

– Så alle må være seg sitt ansvar bevisst, og følge anbefalte smittevernrutiner!

Dette er rådene

Rådene til kommuneoverlegen er som før:

– Husk god hånd- og hostehygiene.

– Du og dine nærmeste kan omgås normalt. Hvem som er «dine nærmeste» bestemmer du selv, men det bør ikke være for mange og det bør være de samme over tid!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hold økt avstand til andre enn dine nærmeste. Unngå fysisk kontakt, inkludert håndhilsing og klemming. Det bør minst være en meter mellom dere. Avstanden fra ansikt til ansikt er aller viktigst. Hvis man står rygg til rygg, eller etter hverandre som i kø, er det mindre risiko for smitte.

– Dersom du får symptomer på luftveisinfeksjon, må du holde deg hjemme til ett døgn etter symptomfrihet.

– Har du symptomer på covid-19, bør du testes.

– God testkapasitet

– Testkapasiteten er god nå, og sentrale myndigheter har gått ut med informasjon om at alle med symptomer bør testes. Så den klare anbefalingen er at hvis du har de rette symptomene og helsepersonell vurderer at det kan være covid-19 så kan du bli testet, sier Røkenes.

– Men ingen har personelig rettighet på å bli testet. Hver og en må kontakte sitt fastlegekontor hvis de har symptomer og ønsker vurdering for testing.