Bekymret: Kommuneoverlege Mette Røkenes er bekymret over nedgangen i antall koronatestede i Sortland kommune. Foto: Hilde Jørgensen

Bekymret over nedgangen i antall koronatester

SORTLAND: Kommuneoverlege i Sortland, Mette Røkenes, skriver i ei pressemelding at hun er bekymret over en merkbar nedgang i antall personer som har testet seg for koronavirus de siste ukene. – Spørsmålet er ikke om vi får smitte til Sortland, spørsmålet er når smitten kommer hit, skriver Røkenes.

– Jeg har en bekymring over at vi har hatt en merkbar nedgang i antall testede personer de siste ukene, og mange færre tar kontakt med koronatelefonen vår, skriver kommuneoverlege i Sortland, Mette Røkenes.

Hun skriver at hun ikke tror dette representerer at det er mindre symptomer på øvre luftveisinfeksjon, men heller at mange begynner å bli trett på hele korona-situasjonen.

– Noe jeg forstår og har stor respekt for, skriver Røkenes.

Kommuneoverlegen skriver videre at det er viktig å opprettholde testingen av de som fyller testkriteriene for å kunne identifisere en smittet person tidlig i forløpet, og på den måten kunne begrense videre smitte.

– Når vi tester få per dag vil vi risikere å ha flere smittede i samfunnet før vi oppdager smitten. Jo tidligere vi oppdager smitten, jo mindre inngripen i dagliglivet og færre befolkningsbegrensende tiltak risikerer vi å måtte innføre, slår Røkenes fast.

Mette Røkenes skriver i pressemeldinga at akkurat nå er vi inne i ei tid hvor folk reiser og har besøk på grunn av konfirmasjoner og høstferie, og da er det viktig at alle som har symptomer holder seg borte fra jobb og skole, og lar seg teste.

– Spørsmålet er ikke om vi får smitte til Sortland, spørsmålet er når smitten kommer hit, skriver Røkenes.

– Så min oppfordring er helt klar: Har du symptomer så ring vår koronatelefon for råd og veiledning, avslutter kommuneoverlegen.