Vi har igjen fått se og føle på hva fremmedhat kan føre til. Det må vi ta på høyeste alvor. (Illustrasjonsfoto)
Vi har igjen fått se og føle på hva fremmedhat kan føre til. Det må vi ta på høyeste alvor. (Illustrasjonsfoto) Foto: Trond K. Johansen

Bladet Vesterålen mener | Det angår oss alle

Vi lærte mye den vonde sommeren i 2011. Ikke minst at slike ubegripelige og meningsløse handlinger ikke skal splitte, men samle oss.

Lørdag skjedde det igjen. Rett over klokken 16 ble det meldt om skyting ved al-Noor Islamic Center i Bærum, på folkemunne kjent som «Bærums-moskeen». En person ble lettere skadet. Gjerningsmannen ble holdt fast av noen som var i moskeen, frem til politiet kom og tok over.

Mandag ble det kjent at det er bærumsmannen Philip Manshaus som er siktet etter moskéskytingen. Siktelsen ble senere utvidet til å omfatte terror. 17 år gamle Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, som var den terrorsiktedes stesøster, ble dessuten funnet drept etter angrepet i moskeen. Manshaus erkjenner ikke straffeskyld for noen av handlingene, men er nå varetektsfengslet i fire uker. De to første i full isolasjon. 21-åringen vil i samtlige uker være underlagt brev- og besøksforbud.

Ifølge en rekke medier smilte Manshaus til fotografene da han ankom fengslingsmøtet mandag. Han hadde allerede samtykket til fotografering, og skal ha sett lenge i retning journalistene og fotografene.

Tankene går automatisk tilbake til 22. juli 2011, sist det ble utført ei terrorhandling på norsk jord. Den gang, for åtte år siden, ble 69 personer drept av Anders Behring Breivik under AUFs sommerleir på Utøya, og åtte personer i regjeringskvartalet.

Denne gang ble gjerningsmannen overmannet og stanset før han rakk å drepe flere enn sin egen stesøster. Hva utfallet kunne blitt, hadde det ikke vært for den heltemodige innsatsen i moskeen, vites ikke. Uansett har vi – igjen – fått se og føle på hva fremmedhat kan føre til. Det må vi ta på høyeste alvor. Ifølge VG skal politidistriktene i landet være varslet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om en negativ utvikling i de høyreekstreme miljøene over tid. Det er bekymringsverdig.

Vi lærte mye den vonde sommeren i 2011. Ikke minst at slike ubegripelige og meningsløse handlinger ikke skal splitte, men samle oss. At det er vi – sammen – som er i førersetet. Ikke den som begår terrorhandlingen.

Vi må møte dagens situasjon med samme resept. For selv om Philip Manshaus skal ha vært alene om handlingene, ser vi daglig hatefulle ytringer mot muslimer i sosiale medier. Vi hører også om muslimske nordmenn som opplever fordommer og ubehagelige episoder. Hva høytstående politikere tillater seg å si i valgkampen som nå er i gang, er i så måte viktig. Hvor grensa går for hva man kan si i en offentlig debatt, enten man tilhører posisjon eller opposisjon, har betydning for samfunnsutviklinga.

Vi må ta avstand fra slike holdninger som Manshaus har vist at han står for – både med ord og handling. Og vi må gjøre det klinkende klart at slike handlinger ikke aksepteres. Der har vi et felles ansvar.

Det angår oss alle.