Styringspartienes fall i nord har rystet norsk politikk.
Styringspartienes fall i nord har rystet norsk politikk. Foto: Inger Merete Elven

Bladet Vesterålen mener | Styringspartienes fall

Stortingsvalget er bare to år unna. Høyre og Arbeiderpartiet har definitivt fått noe å tenke på.

Velgerne har sendt sjokkbølger inn i både regjeringspartiene og Arbeiderpartiet. Vi har vært vitne til noe som minner om et politisk jordskjelv. Det mest oppsiktsvekkende er at det slett ikke kommer som en overraskelse.

I nord er Høyre og Frp nesten utradert. Regjeringspartnerne KrF og Venstre ville strevd med å komme over sperregrensen om det var stortingsvalg.

Arbeiderpartiet har på sin side gjort et historisk dårlig valg. Partiet er fortsatt størst i Nordland, men tilbakegangen er dramatisk, og Senterpartiet er nå jevnstore i vårt fylke. Landsdelen samlet har Arbeiderpartiet tapt.

Høyre og Arbeiderpartiet er tradisjonelt sett styringspartiene i norsk politikk. At partiene som tilhører sittende regjering straffes etter seks år ved roret er ikke første gang, og heller ikke uventet. At det største opposisjonspartiet gjør et så dårlig valg, er derimot meget spesielt. Og det bør være en kraftig advarsel til alle på Youngstorget.

Da partileder Jonas Gahr Støre talte til sine egne sent mandag kveld, sa han at fløypartier og énsakspartier har hatt oppdrift. Han beskrev Arbeiderpartiet som et styringsparti som tar helhetlig ansvar, som av den grunn har motvind. Det var neppe det velgerne som har forlatt Arbeiderpartiet helst ville høre.

Større bommet grovt ved å bagatellisere Senterpartiets framgang og eget partis fall. Senterpartiet har markert seg tydelig i forsvarssaken, ja. Men og i kampen mot sammenslåing av kommuner og fylker. Det har vært en forkjemper for det nære og lokale, enten det dreier seg om skole, sykehus eller politi. Det blir for enkelt å avfeie dette som enkeltsaker. For mange velgere er denne rekken av saker helhetlig politikk. Og et verdivalg.

Arbeiderpartiets nestleder, Bjørnar Skjæran, har varslet gjennomgang av partiets politikk på flere områder. På listen står ifølge NTB fiskeripolitikk, forsvarspolitikk, desentralisert høyere utdanning, nye arbeidsplasser basert på naturressurser og utbedring av veinettet. Det lukter selvransakelse, og den er helt nødvendig. Men kan fort ende med nok en runde med vingling. Høyre bør ta samme grep. I Andøy har for eksempel partiet mistet ni av ti velgere. Det er også et paradoks at Solberg-regjeringa ikke får bedre uttelling i Ofoten-regionen, som den har vært svært sjenerøs med de seneste årene.

Styringspartienes fall i nord har rystet norsk politikk. For et allerede skjørt regjeringsprosjekt er valgresultatet fullstendig krise. For Arbeiderpartiet må det være vondt å få en så klar tilbakemelding på at det ikke framstår som et troverdig opposisjonsparti. Med så sterke tradisjoner i Nord-Norge må det også være smertefullt å ha mistet fotfestet i landsdelen.

Stortingsvalget er bare to år unna. Høyre og Arbeiderpartiet har definitivt fått noe å tenke på.