Marthe Valle, sanger og låtskriver og som tidligere har bodd i Øksnes, framførte flere av diktene som hun selv har tonesatt.

Hun har også holdt en konsert med Ytterstads dikt på Festspillene i Nord-Norge.

På Eidet ble publikum hensatt av Valles fine tolkninger.

– Jeg synes det er fantastisk at den yngre generasjonen tar diktene mine videre, det er stort og fint. Marthe løfter dem opp og de blir nære, sa Sølvi Ytterstad til Bladet Vesterålen etter bokbadet.

Er klassikere

Dikteren selv, oppvokst i Lødingen, legger da også grunnlaget for det nære – og kjære – i sine dikt.

– Jeg vokste opp med kystkultur, fisk og jordbruk, og hvor tøft det var å gå den veien. Grunnlaget for det jeg skriver ble lagt der, sa Ytterstad på spørsmål fra bokbader Ellen Marie Hansteensen.

Mange av diktene til Ytterstad er blitt klassikere. Lofotstjerna er lest hele 25 ganger i NRK i jula.

Et dikt kan hjelpe

– Det diktet blir tatt til hjertet av mange, og det er ei armering for min identitet, sa hun.

– Det er også et fenomen at mine klassiske dikt blir brukt så ofte, sa Ytterstad og fortalte  en historie om diktet Fadervår mot 2000.

– Det diktet hjalp ei jente som var misbrukt og som etter å ha lest det ville leve videre. Hvis min lyrikk kan utgjøre en liten forskjell for dem som kjemper, så har jeg vunnet med dem, sa hun.

Skrev stil som dikt

Ytterstad ga ut sin første av sine foreløpig seks diktsamlinger, i 1991.

– Jeg begynte å skrive i 10-11-årsalderen, og skrev  en stil  i diktform. Jeg mistet motet da jeg fikk nuggen av læreren på det, så jeg marsjerte ut av klasserommet og gikk hjem, fortalte hun.

Diktingen løsnet ikke før hun i 19-årsalderen  ble bedt om å skrive en sang til en kollega.

– Da rydde det ut.

Hjelpen utenfra

I Ytterstads dikt er det ofte en høyere makt, en tekstuell teologi, som hun kaller det.

– Det er et ledd i samfunnsdebatten, ei bønn om hjelp. Kanskje er det  en bakvei for å få folk med i samfunnsengasjementet, mente hun.

– Det ble ei fin stund. Det er ofte at det som er nært kjenner vi minst. Det er vakkert å si mye med få ord, sa Tom Tobiassen,  som lyttet til kunstnerne.