Liv Signe Navarsete, forsvarspolitisk talskvinne i Senterpartiet.
Liv Signe Navarsete, forsvarspolitisk talskvinne i Senterpartiet. Foto: Forsvaret

– Bør diskutere Andøya og Evenes, ikke bompenger

ANDØY: – Det er på tide at regjeringa slutter å sitte på kammerset for å diskutere bompenger, og heller diskuterer hvordan de skal lande Andøya/Evenes-saken, sier Liv Signe Navarsete.

Senterpartiets forsvarspolitiske talskvinne har registrert fredagens nyhet om at hangaren som skal bygges for maritime patruljefly (MPA) på Evenes kan føre til at Luftfartstilsynet gir restriksjoner for sivil flytrafikk.

Etter det Bladet Vesterålen kjenner til, kan det bli snakk om store restriksjoner for sivil trafikk dersom hangaren bygges der den er planlagt og ønsket av Forsvaret.

Om det lar seg gjøre å bygge hangaren et annet sted på Evenes flystasjon uten at det må gis restriksjoner – og hva dette i så tilfelle vil koste – er ikke kjent.

Ikke overrasket

At storflyplassen i regionen kan bli lammet som følge av det planlagte hangarbygget til de maritime patruljeflyene, kommer ikke som en overraskelse for Liv Signe Navarsete.

– Evenes er en flott sivil flyplass for regionen, og vi må sikre at den forblir det i framtida. Det blir nok også flott med QRA (framskutt base for kampflyene) på Evenes, men det er mange som har advart mot å også presse inn MPA der. Vi vet jo om utfordringene knyttet til turbulens. Dette bør ikke komme som en overraskelse for noen som har fulgt med i timen, sier Navarsete.

– Vi kan ikke la denne saken suse og gå lengre. Dette er alvorlig, og må tas tak i umiddelbart, legger hun til.

Varsler spørsmål

Navarsete mener partiene som vedtok å flytte MPA-kapasiteten til Evenes nå må vise ansvarlighet – overfor både sivil og militær utvikling. Selv vil hun sende inn to skriftlige spørsmål om saken mandag.

– Nå er det på tide at regjeringa slutter å sitte på kammerset for å diskutere bompenger, og heller diskuterer hvordan de skal lande denne saken, sier hun.

Navarsete sier at Luftfartstilsynets vurderinger må tas på høyeste alvor.

– Jeg kjenner godt til Luftfartstilsynet fra min tid som samferdselsminister. Luftfartstilsynet kan ikke dikteres verken av Forsvaret eller politikere, sier Navarsete.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forventer snarlig avklaring

Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt krever på sin side at regjeringa rydder opp i den uavklarte situasjonen.

– Vi forutsetter at regjeringen sørger for en snarlig avklaring mellom Forsvarsbygg og Avinor om en løsning i tråd med Luftfartstilsynets krav til sikkerhet for sivil og militær flytrafikk, skriver Huitfeldt i en e-post til Bladet Vesterålen.